Dolar

32,4845

Euro

34,9782

Altın

2.433,80

Bist

9.716,77

Lübnan Maruni Patriği Rai'den Hizbullah'a tepki

Lübnan Hizbullah’ına yönelik eleştiren açıklamalarıyla öne çıkan Maruni Patrik Mar Beşara Butrus er-Rai’nin yeni bir video kaydı daha ortaya çıktı. Patrik Rai’nin videoda Hizbullah’ı ülkede alınan kararlar konusunda kendilerine danışmadığını, tek başına hareket ettiğini söylediği görülüyor.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-02 09:00:48

Lübnan Maruni Patriği Rai'den Hizbullah'a tepki

Lübnan Patriği Rai'nin Amerika'da Saint Maron Brooklyn Archdiocese'deki bir Hristiyan cemaatiyle yaptığı görüşme sırasında kaydedilmiş videoda kaydı (bir dakika 27 saniye) ortaya çıktı. Rai, videonun sosyal medyada paylaşılması üzerine  yine ülke gündeminde ön plana çıktı.

Videoda Patrik Rai, “Tarafsızlığa niye karşısınız? Beni zorla mı savaşa göndereceksiniz yani? Lübnan'ın sürekli savaşta kalmasını mı istiyorsun?” diyerek Hizbullah'a çıkışıyor.

‘Lübnan'ın sürekli savaşta kalmasını mı istiyorsun?'

Rai, Hizbullah'ı işaret ederek, ülkeyi bölgesel çatışmalara çekmenin ülkenin çıkarlarına olmadığını söylüyor. Rai, Hizbullah'a şu soruları yöneltiyor:

“Onlara şunu söylemek istiyorum: Siz niye tarafsızlığa karşısınız? Beni zorla mı savaşa göndereceksin yani? Lübnan'ın sürekli savaşta kalmasını mı istiyorsun? Savaşmaya başladığında fikrimi soruyor musun? Suriye'ye, Irak'a ya da Yemen'e gitmek için onayımı alıyor musun? Anayasa'nın, savaş ve barış kararının hükümetin üçte ikisinin oyuyla alınabileceğini belirtmesine rağmen, İsrail'le savaş ya da barış ilan ettiğinde, hükümete danışıyor musun? Bizim yaptığımız şey senin de çıkarına, ancak sen ne benim çıkarımı ne de halkın çıkarını önemsiyorsun. Bize ‘Bu silahlar bize karşı, artık taşıyamıyoruz' diyorlar. Çünkü onlar da bizim gibi aç.”

Maruni Patriği Rai, 2020'de başkent Beyrut'taki bir ayin sırasında Hizbullah'ın silahlarını kastederek, ordunun dışındaki bir gücün elindeki silahlara meşruiyet tanınmaması gerektiğinin belirtmişti. Rai, söz konusu konuşmasında Lübnan'ın bölgede tarafsız kalmakla istikrarını koruyabileceği önerisinde bulunmuştu.

Patrik Rai, daha önce de Hizbullah'ın Beyrut limanındaki patlamadan sorumlu tutan açıklamada bulunmuştu.

İranlı heyetten Lübnan'daki topluluk liderlerine ziyaret

news-010421-lebanon.iran_

Öte yandan Şark'ul Awsat'ta yer alan habere göre İran Uluslararası İslami Mezhepler Takrib Kurulu Genel Sekreteri Hamid Şehriyari başkanlığında bir heyet, Lübnanlı topluluk liderlerine “Mezhepler Arası Yakınlaşma” amacı taşıyan ziyarette bulundu. Heyet sözcüsü açıklamasında, adil bir barışa ulaşma ve Lübnan'ın özgürlüğü ile egemenliğini koruma noktasında, ulusal birliğe bağlı kalarak bu kapsamdaki dinler arası çabaları yoğunlaştırmanın gerekliliğine vurgu yaptı.

Genel Sekreter Şehriyari, dün Beyrut'a yaptığı ziyarette Maruni Patriği Beşara er-Rai, Yüksek İslam Şii Konseyi Başkanı Şeyh Abdul Amir Kabalan ve Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım ile görüştü. Söz konusu ziyaret Lübnan Müftüsü Şeyh Abdullatif Deryan'ın Dar-ul Fetva'yı ziyaretini dün gerçekleştirdi. Söz konusu görüşmelere İran'ın Lübnan'daki Kültür Danışmanı Abbas Hemyar da eşlik etti. Görüşmelerin resmi siyasi yetkililer veya parti temsilcilerinin duyurduğu toplantıları içermediği belirtildi.

Şehriyari, Patrik er-Rai ile görüşmesinin ardından, “Lübnan tüm onurlu çocukları için nihai bir vatandır. Tarihi deneyimler Lübnan halkının bir olduğunda kendilerine yönelik saldırıları yenebileceğini göstermiştir. Birliktelikleri sayesinde önceki sorunların üstesinden gelen Lübnan halkı, bu zor süreçten geçmek için de milli birliğini koruması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Şehriyari, “Adaletli bir barışa ulaşmak ve Lübnan'ın özgürlüğü ile egemenliğini korumak için ulusal birliğe bağlı kalarak dinler arası çabaları artırma ihtiyacı kapmasında, Maruni Patriği er-Rai ile bir görüşme gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Haber Ara