Dolar

32,5060

Euro

34,5619

Altın

2.493,80

Bist

9.548,09

Lübnan İsrail'e su sınırı nedeniyle sert çıkıyor

Lübnan Parlamento Sözcüsü Nabih Berri: İsrail petrol sömürüsü için su sınırlarını ihlal ediyor

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-07 09:49:42

Lübnan İsrail'e su sınırı nedeniyle sert çıkıyor

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

Lübnan Parlamento Sözcüsü Nabih Berri, İsrail'in ruhsat verdiği bir firma aracılığıyla ihtilaflı olan sınırda petrol ve doğalgazı olan “bir alanı sömürmek” için Lübnan'ın su sınırlarını deldiğini dedi.

İki ülke arasında ise Lübnan'ın üç enerji bloğunun sınırı boyunca uzanan ve çözülmeyen deniz sınırı tartışması var.

Amerikalı diplomatlar geçtiğimiz yıl ükü ülke arasında artan tansiyon sonrası arabuluculuk yaparken aynı zamanda İsrail'in sınıra duvar inşa etmesi ve İran destekli Hizbullah'ın artan silahlanması üzerine bir tartışmaya da karıştı.

Berri'nin üyesi olduğu Amal Partisi'nden milletvekilleri bir toplantı sonrası Berri'nin sözlerini “Bu tehlikeli bir druum. İsrail Lübnan'ın güney deniz sınırlarına bitişik bir alanda bir firmaya ruhsat vererek bu alanı sömürdü” şeklinde aktardı.

Berri'nin ayrıca, “Bu Lübnan'ın egemenliğini ihlal ve petrol zenginliğimiz ile sularımızı hedef almadır” dedi.

İsrail Enerji Bakanı hemen cevap vermezken Berri “sessiz kalmayacalarına” yemin etti. Lübnan'ın bu konuyu Beyrut'u ziyaret edecejk olan İtalya Başbakanı dahil yabancı diplomatlara aktaracaklarını da söyledi.

Amal Partisi'nden yasama üyesi Ali Bazzi de Lübnan tarafındaki şirketlerin çekişmeli sınırdan uzak kalmalarına rağmen İsrail'in “ihlali” ısrarla sürdürdüğünü belirtti.

Lübnan öncesinde, egemen olduğu Akdeniz suları içinde Fransa'nın Total, İtalya'nın Eni ve Rusya'nın Novatek firmalarının ortaklığıyla petrol ve gaz üretimi için iki enerji bloğunda anlaşmalar yaptı.  

Öte yandan Lübnan iki ülke arasındaki çatışmanın 9. Blok'taki muhtemel denizaltı kaynaklarını kullanmaktan geri durduramayacağını belirtse de konsorsiyumun yöneticisi Total firması ise çatışmalı su sınırındaki bloğun ilk kuyuda arama yapamayacağını duyurdu. Total, bunu yerine İsrail tarafından sahiplenilen sınırdan 25 km'den fazla ötedeki kuyuda arama yapılacağını açıkladı. 

Kaynak: Reuters

 

Haber Ara