Dolar

32,5435

Euro

34,9945

Altın

2.427,50

Bist

9.722,09

Lübnan ile İsrail arasında ‘kaya’ krizi!

Lübnan ile İsrail arasında sürdürülen deniz sınırlarıyla ilgili görüşmeler ‘Kaya krizi' yüzünden ertelendi. Lübnan Dışişleri Bakanı Wehbe, “Sınır müzakereleri 20 yıl sürse bile haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-07 13:59:44

Lübnan ile İsrail arasında ‘kaya’ krizi!

Lübnan Dışişleri Bakanı Wehbe, “İsrail'le yapılan sınır müzakereleri 20 yıl sürse bile haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Lübnan ile İşgal devleti İsrail'in arasına yaşanan “Kaya krizi” yüzünden, iki ülke arasında sürdürülen deniz sınırları müzakerelerinin ertelendiği açıklandı.

Gelişmeyi doğrulayan Lübnan Dışişleri Bakanı Charbel Wehbe, müzakereler 10 veya 20 yıl sürse bile Lübnan'ın sınırlarını çizme dosyasındaki haklarından vazgeçmeyeceğini vurguladı.

a_22

Lübnan ve işgal devleti İsrail arasındaki deniz sınırını çizmek için dolaylı müzakerelerin ilk turu, 14 Ekim'de ABD'nin arabuluculuğu ve Birleşmiş Milletler himayesinde, potansiyel olarak gaz zengini bölgede petrol ve gaz aramalarını engelleyen deniz sınırlarıyla ilgili bir anlaşmazlığı çözmek amacıyla başladı.

Ancak 2 Aralık'ta yapılması planlanan yeni tur müzakereler bir sonraki duyuruya kadar ertelendi.

Lübnanlı bir kaynak, ‘Reuters'e, gecikmeyi Lübnan tarafına bildiren Amerikalı arabulucuların daha sonra iki tarafla ikili temaslarda bulunacağını söyledi.

İsrailli ‘Walla' internet sitesinde İsrailli yetkililer, Lübnan ile deniz sınırlarıyla ilgili müzakerelerin beklemede olduğunu ve iki tarafın sınırların çizilmesinin başlaması gereken ‘kaya'nın yerini tartıştığını aktardı.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aoun'a bir mektup göndererek onu iki ülke arasındaki deniz sınırlarının sınırlarını müzakere etmek üzere bir Avrupa ülkesinde doğrudan bir toplantıya davet etti.

İsrailli bakan Steinitz, "Açık veya gizli müzakereler yürütmek için Avrupa ülkelerinden birinde yüz yüze görüşebilirsek, deniz sınırlarıyla ilgili anlaşmazlığı bir kez ve sonsuza kadar çözmek için iyi bir fırsatımız olacağına inanıyorum" dedi.

Kaynak: National Agency + Reuters + Walla

 

 

Haber Ara