Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Lübnan'dan İran'a sert sözler

Eski Lübnan Başbakanı Refik el-Hariri suikastinin 11. yılında konuşan Eski Lübnan Başbakanı ve El-Müstakbel Hareketi lideri Saad el-Hariri,'Lübnan asla İran'ın bir vilayeti olmayacaktır' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-14 23:26:49

Lübnan'dan İran'a sert sözler

Lübnan'ın asla İran'ın bir vilayeti olmayacağını belirten Hariri, 2013 yılından bu yana Suriye rejimine açıkça destek veren Hizbullah'a işaret ederek, "Yanlış yerde ve yanlış argümanlarla savaşmaya karar verenler var. Ancak kimse Lübnan'a ne silah gücüyle hücum edecek ne de aşırılıkla" diye konuştu.

"SUUDİ ARABİSTAN VE KARDEŞ KÖRFEZ ÜLKELERİYLE ARAMIZA GİRMEYE KALKANLAR VAR"

Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine yönelik saldırgan tutumları eleştiren Hariri, "Bu ülkelerin bir gün olsun bize bir zararı dokunmadı. Biz Arap'ız ve kimsenin Lübnan'ı Suudi Arabistan ve kardeş Körfez ülkelerine düşman etmesine izin vermeyiz" ifadelerini kullandı. Lübnan'ın askeri çatışmalara sokulma çabalarına siyasi olarak karşı çıkılması çağrısında bulunan Hariri, ayrıca ülkedeki Şia mensuplarını da "ortak yaşamayı tehdit eden engellerin ortadan kaldırılması" için çalışmaya davet etti.

Hariri, ayrıca ülkenin siyasi, ekonomik ve sosyal sorunları ile Cumhurbaşkanlığı seçimi sorununun çözüme kavuşturulmasına vakit harcanması çağrısında bulunarak, "Lübnan halkının maslahatına, Taif anlaşmasına ve anayasaya bağlı kalındığı sürece ülkedeki herhangi bir müttefikin yönetime gelmesinden korkmayız" dedi.

14 Şubat 2005'te düzenlenen suikastta Refik el-Hariri'nin yanı sıra 21 kişi hayatını kaybetmiş, 226 kişi de yaralanmıştı. Lübnan'da görev süresi 25 Mayıs 2014 yılında dolan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerine yeni Cumhurbaşkanı 21 aydır seçilemiyor. Lübnan Meclisi geçen hafta düzenlenen oturumda da cumhurbaşkanı seçimi için toplantı yeter sayısına ulaşamayarak, 36'ncı kez toplanma kararı almıştı. Lübnan Meclisi, 13'üncü cumhurbaşkanını seçmek üzere gerçekleştirilen oturumda 128 sandalyeli mecliste toplantı yeter sayısı olan 86 kişiye ulaşılamadığını, bu nedenle oylamanın 2 Mart'a ertelendiğini açıklamıştı.

Haber Ara