Dolar

32,4883

Euro

34,7660

Altın

2.491,05

Bist

9.544,88

Lübnan'daki 'yolsuzluk' ve 'çöp krizi' protestosu

Lübnan'daki 'yolsuzluk' ve 'çöp krizi' protestosu

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-26 01:58:36

Lübnan'daki 'yolsuzluk' ve 'çöp krizi' protestosu
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yolsuzluk ve çöp krizini protesto için düzenlenen gösteriler yeniden başladı. Hükümet binası önünde düzenlenen eylemde bir grup ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

Lübnanlı aktivistler, ülkedeki yolsuzluk ve çöp sorununu protesto için başlatılan "Kokunuz çıktı" isimli kampanyasının devamı olarak başkentteki Riyad es-Sulh meydanında toplanıldığını ifade etti.

Göstericilerin arasına sızan bir grubun, polise molotof kokteyli atması ve binayı çevreleyen telleri ateşe vermesinin ardından emniyet güçlerinin eyleme müdahale ettiğini ve taraflar arasında arbede yaşandığını kaydeden aktivistler, söz konusu gruptan bazılarının emniyet güçleri tarafından gözaltına alındığını dile getirdi.

"Kokunuz çıktı" kampanyası üyelerinin sosyal paylaşım sitesinden yaptığı açıklamada, hükümet karşıtı gösterilerin barışçıl olduğu ve öyle kalacağı ifade edilirken, "Cumartesi, pazar ve salı günü düzenlenen gösterilere sızan bazı gruplar, demokratik ve barışçıl eylemlerimizi bozmaya çalışıyor" denildi.

Başkentte çöplerin 1 ayı aşkın süredir toplanmaması nedeniyle, sosyal medya üzerinde "Kokunuz çıktı" sloganıyla bir araya gelen binlerce kişi, hafta sonu Riyad es-Sulh Meydanı'nda gösteri yapmıştı.

Gösterilerde eylemci grubun polisle çatışması ve başbakanlık binasına yürümek istemesi üzerine, pazartesi günü bölgede 3 metrelik beton bloklarla kurulan duvar da tepkiye neden olmuştu.

Graffiti sanatçılarının hükümet karşıtı sloganlar yazdığı ve kamuoyunda "Utanç duvarı" olarak adlandırılan bloklar, Başbakan Temmam Selam başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu devam ederken, gelen talimatla kaldırılmaya başlandı. Güvenlik güçleri, blokların çoğunun kaldırıldığı bölgede, dikenli tellerden oluşan yeni barikatlar oluşturdu.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, dün gerçekleştirilen "çöp toplama" ihalesinin, "ton başına belirlenen ücretin yüksekliği" nedeniyle iptal edildiği bildirilmişti.

Haber Ara