Dolar

32,5266

Euro

34,9114

Altın

2.425,12

Bist

9.722,09

Lübnan'da yeni hükümet kurma çalışmaları

Lübnan'da yeni hükümet kurma çalışmaları

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-02 17:34:21

Lübnan'da yeni hükümet kurma çalışmaları
Lübnan'da iki buçuk yıl süren cumhurbaşkanlığı düğümünün çözülmesinin ardından gözler yeni kurulacak hükümete çevrildi. Yeni hükümeti bekleyen öncelikli sorunlar ise ekonomi odaklı olacak.

Lübnan'da Mişel Avn'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yeni hükümetin, eski Başbakan ve Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri tarafından kurulmasına kesin gözüyle bakılıyor.

AA muhabirine konuşan uzmanlar, hükümet kurma çalışmaları ve ülkeyi bekleyen muhtemel sorunları değerlendirdi.

Beyrut Ticaret Odası Başkanı Muhammed Şukeyr, ülkenin içinde bulunduğu şartlarda hükümetin en kısa sürede kurulmasının son derece önemli olduğunu ifade etti. Şukeyr, "Lübnan 2016'da ekonomik ve finansal bir felaketin eşiğine geldi. Hariri'nin Avn'a desteğiyle cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılabildi. Ancak bu yeterli değil, en kısa zamanda yeni hükümetin kurulması gerekli. Hükümet, ekonomik durumun daha da kötüye gitmesine izin vermemeli." dedi.

14 Mart Bloku içinde liderliğini Hariri'nin yaptığı en büyük gruba sahip Müstakbel Hareketi milletvekillerinden Atıf Mecdalani ise "Hariri'nin rakip siyasi blokun ve Hizbullah'ın adayı Avn'a destek vermesinin ardında, ülkenin ekonomik olarak çok kırılgan bir seviyeye ulaşmış olmasının yattığını" söyledi.

Mecdalani, "Hariri, Avn ile üç ana nokta üzerinde anlaştı. Bunlar: Güçlü ülke, Taif Anlaşmasına bağlı kalarak Lübnan'ın Arap kimliğine saygı duymak ve Lübnan'ı Suriye'deki gelişmelerden uzak tutmak." ifadelerini kullandı.

Milletvekili Mecdalani ayrıca, cumhurbaşkanının seçilmesiyle kurumların anayasal rollerine geri döneceğini ve ülkenin asıl meselesi olan siyasal, ekonomik ve finansal istikrarın sağlanması yönünde adımlar atılabileceğini kaydetti.

- Yeni hükümetin öncelikleri ve Hizbullah'ın rolü

Doğu Akdeniz Stratejik İşler Enstitüsü Direktörü Sami Nadir ise yeni hükümet konusunda Hizbullah'ın Hariri'ye sorun çıkarmayacağı, aksine hükümette de yer alabileceği değerlendirmesinde bulundu. Ancak bu durumun uygulamada bazı sorunlar çıkarabileceğini belirten Nadir şunları söyledi:

"Yeni hükümette Hizbullah'ın da yer alması muhtemel. Bunun Lübnan'a olumsuz etkileri de olacaktır. Çünkü Hizbullah, ABD ve Körfez ülkelerinin terör listesinde. Ayrıca örgüte ekonomik yaptırım uygulanıyor. Bu yaptırımlar Lübnan'ın zaten kötü olan ekonomisini etkilemeye devam edecek. Bu nedenle yeni hükümetin ülkedeki sorunları çözmede etkili olmasını beklemiyorum."

Hizbullah üzerine araştırmalarıyla bilinen gazeteci Ali el-Emin ise cumhurbaşkanının seçilmesini ve tüm tarafların dahil olduğu yeni hükümetin kurulması yolunda atılan adımları ülkede köklü krizlerin çözümüne yönelik olumlu işaretler olarak değerlendirdi.

Emin, "Tarafların üzerinde anlaştığı nokta, Lübnan'ı, etrafını kuşatan bölgesel çekişme ve krizlerden uzak tutmak, ekonomi ve yaşam standartlarını iyileştirmeye odaklanmak. Yeni hükümetin görevi bu." dedi.

Bu gelişmelere rağmen çok da iyimser olmamak gerektiğini belirten Emin, "Bu kısmi yumuşama çöp ve elektrik sorununun çözümü ve yaşam koşullarının iyileştirilmesini sağlayacak bir 'ön prova' olacak. Ancak Lübnan'daki büyük krizleri sonlandıracak çözüm bu kadar yakın olmayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Hizbullah'ın kurulacak yeni hükümette yer almasının ise "doğal" olduğunu söyleyen Emin, "Parti için aktif role sahip bakanlıklara talip olmasa bile hükümette yer almak stratejik bir karar olacak." ifadesini kullandı.


Haber Ara