Dolar

32,3444

Euro

35,1139

Altın

2.308,66

Bist

9.079,97

Lübnan'da yeni hükümet kurma çalışmaları

Lübnan'da yeni hükümet kurma çalışmaları

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-01 19:14:35

Lübnan'da yeni hükümet kurma çalışmaları
Lübnan'da dün gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yeni kurulacak hükümet için Saad Hariri, "Müstakbel Hareketi" ile "Özgür Yurtsever Hareketi"nin (ÖYH) başbakan adayı oldu.

"14 Mart Bloğu"ndan Müstakbel Hareketinin bugünkü toplantısından sonra yapılan açıklamada, başbakan adayının, eski Başbakan ve Parti Lideri Saad Hariri olduğu ifade edildi. Müstakbel Hareketinin açıklamasının geldiği saatlerde, dün cumhurbaşkanı seçilen Mişel Avn'ın partisi ÖYH de başbakanlık görevi için Hariri'yi desteklediğini açıkladı.

Müstakbel Hareketinin açıklamasında, "Saad Hariri yeni kurulacak hükümeti yönetmek üzere Müstakbel Hareketinin başbakan adayıdır. Partimiz Avn ve Hariri'nin Anayasa ve Taif Anlaşması'nın hükümleri kapsamında iş birliği halinde olacağını ümit ediyor." denildi.

Lübnan'da iki buçuk yıllık boşluktan sonra dün cumhurbaşkanlığına seçilen General Mişel Avn'ı bekleyen ilk görev, haziran 2017'de yapılması planlanan genel seçime kadar ülkeyi yönetecek yeni bir hükümetin tesis edilmesi.

Dün mecliste cumhurbaşkanlığı seçimleri için gerçekleştirilen 46. oturumda General Mişel Avn, 83 milletvekilinin oyunu olarak Lübnan'ın 13. Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Ülkede iki buçuk yıl süren krizi sona erdiren hamle ise eski başbakan ve Müstakbel Hareketi Lideri Saad Hariri'nin kendi cumhurbaşkanı adayından vazgeçerek Avn'a destek vermesiyle gelmişti. Bu destek üzerine Lübnan basınında, "Hariri'nin Avn'ı cumhurbaşkanlığı için desteklemeye karşılık başbakanlık koltuğunu kendisi için istediği" yorumları yer almıştı.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Hariri'nin son hamlesinden sonra geçen ay bir televizyondaki konuşmasında, partisinin, eski Başbakan Saad Hariri'nin başbakanlık koltuğuna tekrar oturmasına karşı çıkmayacağını belirterek, büyük bir fedakarlık gösterdiklerini ifade etmişti.

Haber Ara