Dolar

32,5517

Euro

34,8924

Altın

2.430,93

Bist

9.645,02

Lübnan'da Selefi lider gözaltında

Lübnan'da Selefi lider Ahmed el Esir, ülkeyi terk etmeye çalışırken yakalandı. Nusret Cephesi bir açıklamada bulunarak Esir'in serbest bırakılmaması durumunda esir Lübnan askerlerini öldüreceğini bildirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-15 16:26:16

Lübnan'da Selefi lider gözaltında

Lübnan'da Haziran 2013'ten beri aranan Selefi lider Ahmed Esir, sahte pasaportla Mısır'a gitmeye çalışırken havaalanında yakalandı. Assir ve taraftarları 2013 Haziranı'nda, ülkenin güneyindeki Sidon'da Lübnan ordusu ile iki gün boyunca çatışmıştı.

Lübnan'da Suriye rejimi Beşar Esed yanında savaşan Hizbullah'ı eleştirmesiyle başlayan ve Sünni Müslümanları Suriye'de rejime karşı savaşmaya çağırmasıyla devam eden süreçte Assir ve taraftarları, 2013 Haziranı'nda Sidon şehrinde, Hizbullah taraftarı olduğu düşünülen gruplarla silahlı çatışmalara başlamış, bu çatışmalar kısa süre içerisinde ordunun da olaylara müdahil olmasına sebep olmuştu.

Bölgedeki silahlı Hizbullah mensuplarına ses çıkarmayan ordu birlikleri, Assir taraftarlarına silahlarını bırakması için çağrı yapmış, 23-24 Haziran 2013'te de ordu ile Assir taraftarları arasında çatışmalar çıkmıştı.

18 askerin öldüğü çatışmalar sonunda ordu, silahlı grubun karargâhını ele geçirmeyi başarsa da Assir ve yanındaki bazı kişiler çatışma bölgesinden kaçmayı başarmıştı. İki yıldan fazla bir süredir firari durumda olan Assir, bu süre boyunca ses kayıtları vasıtasıyla açıklamalar yayınlamaya devam etmişti.

Ahmed Assir ve taraftarları, “devlet kurumlarına, orduya saldıran, subay ve askerleri öldüren, patlayıcı malzemeler ile hafif ve ağır silahlar ele geçiren ve bunları orduya karşı kullanan silahlı gruplar kurmakla” suçlanmıştı. 2014'te askeri hâkim, savcılara Assir ve beraberindeki 53 kişi hakkında idam talep etmeleri yönünde tavsiyede bulunmuştu.

Selefi lider Ahmed el Esir'in gözaltına alınmasının ardından Nusret Cephesi'nin Lübnan hükümetine Esir'i serbest bırakması için 8 saat süre verdiği öne sürülyor. Sosyal  medyada Nusret Cephesi hesaplarına göre Ahmet el Esir'in bırakılmaması durumunda Kalemun'da esir alınan Lübnan askerleri öldürülecek.

Haber Ara