Dolar

32,6166

Euro

34,8599

Altın

2.508,37

Bist

9.524,59

Lübnan'da Sakal-ı Şerif'e büyük ilgi

Lübnan'da Sakal-ı Şerif'e büyük ilgi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-10 18:15:24

Lübnan'da Sakal-ı Şerif'e büyük ilgi
Lübnanlılar, ramazanın son cuması ziyarete açılan, Osmanlı padişahı 2. Abdulhamid Han zamanında hediye edilen Peygamber Efendimiz'in Sakal-ı Şerif'ine büyük ilgi gösteriyor.

Trablus kentindeki El-Mansur el-Kebir Camii, Peygamber Efendimizin Sakal-ı Şerif'ini ziyaret için genç, yaşlı ve kadınların yer aldığı grupların akınına sahne oldu. Her yıl ramazan ayının son cuması ziyarete açılan Sakal-ı Şerif'in bulunduğu kısımda ramazan ayı boyunca ikindi namazına müteakip Kur'an-ı Kerim okunuyor. Ramazanın 29'uncu günü kentin müftüsü ve önde gelen alimlerin katılımıyla Kur'an-ı Kerim hatmi tamamlanıyor.

AA muhabirine konuşan Lübnanlı tarihçi Ömer Abdusselam Tedmuri, Trablus halkının, 1889'da Et-Tefahi ismiyle bilinen camiyi restore ettiğini ve El-Hamidi adını verdiğini ifade ederek, "Halk, 2. Abdulhamid'den camiye imam atamasını talep etti. Bunun üzerine 2. Abdulhamid, Trablus'un Osmanlı Devleti'ne bağlılığını takdir ederek Peygamber Efendimiz'in mübarek emanetlerinden Sakal-ı Şerifi, Trablus halkına hediye olarak gönderdi. Sakal-ı Şerif, altın kutu içinde özel bir firkateyn nezaretinde Trablus'a ulaştırıldı" dedi.

Tedmuri, kutsal emanetin kente yayılan sevinç gösterileri eşliğinde Trablus limanına ulaştığını belirterek, "Emanetin El-Hamidi Camii'ne yerleştirilmesi gerekirken bölgedeki en büyük camilerinden biri olması itibariyle El-Mansur el-Kebir Camii'ne konulmasına karar verildi. Kutuyu Osmanlı paşasından teslim alan zamanın müftüsü Şeyh Hüseyin el-Cisr, mübarek emaneti El-Mansur el-Kebir Camii'ne kadar başı üzerinde taşıdı" diye konuştu.

- Abdulhamid Han'dan Trablus halkına Sakal-ı Şerif hediyesi

Mübarek emanetin Trablus'a ulaşmasını kutlamak için binlerce kişinin katılımıyla törenler düzenlendiğine işaret eden Tedmuri, "Bu kıymetli hediyenin gelişi şerefine sokaklar bir hafta boyunca süslendi, camilerde mevlitler okundu" diye konuştu.

Trablus Eski Eserler Komitesi Başkanı Halid Tedmuri ise, söz konusu ziyaretin Lübnan hatta Şam beldesindeki sair ziyaretlerden farklı bir anlam taşıdığına işaret ederek, "Abdulhamid Han Trablus halkının kendisine beslediği muhabbete icabet ederek Topkapı Sarayı'ndaki Kutsal Emanetler kısmında yer alan Peygamber Efendimiz'in Sakal-ı Şerif'ini hediye olarak yolladı" dedi.

Sakal-ı Şerif'in bal ve anber ile kaplı kırmızı mühürle kapatılmış cam bir şişede bulunduğunu belirten Tedmuri, muhafazasının üzerinde "Rasulullah sallallahu aleyhi vesellemin sakalıdır. Abdulhamid Han'ın hediyesidir" ibaresinin yazılı olduğunu belirtti.

Trablus Müftüsü Şeyh Malik eş-Şiar ise Sakal-ı Şerif'in Trablus'ta hilafete sadık Müslüman halka Osmanlı Devleti'nden gönderilen kıymetli ve değerli bir hediye olduğuna dikkati çekerek, "Ramazanın son cuması bu muhteşem hediyeyi görmek için burada toplanıyoruz. Bu, Sultan Abdulhamid Han'ın bağlılıkları, vefakar tutumları ve başkenti İstanbul olan hilafete sadakatlerini takdir etmek üzere gönderdiği bir hediyedir" ifadelerini kullandı.

Ziyaretçilerden Basim Kadur ise Peygamber Efendimiz'in Sakal-ı Şerif'ini görmenin tarif edilemez bir duygu olduğunu söyleyerek, küçüklüğünden beri babasıyla her yıl görmeye geldiklerini kaydetti.

Haber Ara