Dolar

32,3373

Euro

35,1961

Altın

2.245,93

Bist

8.718,11

Lübnan'da Başbakan Mustafa Edib istifa etti

Lübnan'da yeni hükümeti kurma görevi verilen Mustafa Edib'in, başbakanlıktan istifa ettiği duyuruldu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-26 11:57:41

Lübnan'da Başbakan Mustafa Edib istifa etti

Lübnan'da yeni hükümeti kurma görevi verilen Mustafa Edib'in, başbakanlıktan istifa ettiği duyuruldu.

4 Ağustos'taki Beyrut Limanı patlamaları sonrası ülkede siyasi ve ekonomik krizin derinleşmesi eski kabineyi istifaya zorlamıştı.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, yeni hükümeti kurması için Edib'i görevlendirmişti.

Başbakan Mustafa Edib'in cumartesi günü bir televizyon programında yayınlanan açıklamasında, "Hükümeti kurma görevine devam edemeyeceğim için üzgünüm" ifadelerini kullandığı bildirildi.

Edib öncülüğünde, ülkedeki rakip siyasi güçler tarafından onaylanmış bir hükümet kurmak için müzakereler uzun süredir devam ediyordu.

Edib'in istifa açıklaması, Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile yaptığı görüşme sonrası geldi.

Mustafa Edib, görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, tamamen teknokratlardan oluşacak bir kabine kurma yönündeki çalışmalarının siyasi gruplarca karşılık bulmadığına işaret ederek görevi bıraktığını duyurdu.

Edib, "Allah Lübnan'ı ve Lübnanlıları korusun." sözleriyle açıklamasına son verdi.

 Şiilerin "Maliye Bakanlığı ısrarı" nedeniyle hükümet kurulamıyor

Lübnan'da yeni hükümet, Şii siyasi grupların Maliye Bakanlığı'na kendilerinden bir ismin atanması yönündeki ısrarı nedeniyle kurulamıyor.

Ülkedeki Müslüman ve Hristiyan siyasi grupların destekleriyle hükümeti kurma görevini alan Edib, halkın beklentileri doğrultusunda teknokratlar hükümeti kuracağını vadetmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise 1 Eylül'deki Beyrut ziyareti sırasında Edib hükümetinin 15 gün içinde kurularak reformları hayata geçirmesi halinde ekim ayında Lübnan'a destek için uluslararası konferansa ev sahipliği yapacaklarını ifade etmişti.

Avn Anayasa uyarınca gerekli adımları atacak

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Mustafa Edib'in, hükümeti kurma çalışmaları sırasında karşılaştığı zorluk ve engelleri paylaştıktan sonra Cumhurbaşkanı Avn'a görevi bıraktığını arz ettiği belirtildi.

Avn'ın, çalışmalarından dolayı Edib'e teşekkür ederek, görevi bırakma talebini kabul ettiği bilgisi verilen açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın yeni hükümeti kurma konusunda Anayasa uyarınca gerekli adımları atacağına işaret edildi.

Lübnan'da Beyrut Limanı'nda meydana gelen şiddetli patlamanın ardından başlayan protestolar üzerine 10 Ağustos'ta istifasını sunan Hassan Diyab hükümeti, yeni kabine kuruluncaya kadar geçici olarak görevini sürdürüyor.

Halk teknokratlardan oluşan küçültülmüş kabine istiyor

Kamu borcunun 90 milyar doları aştığı Lübnan, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik krizlerden birini yaşıyor.

İşsizliğin yüzde 35 ve yoksulluğun yüzde 50'nin üzerinde olduğu Lübnan, geçen ay Beyrut Limanı'nda meydana gelen büyük patlamayla daha da zor bir duruma düştü.

Siyasi güçler ile yöneticileri ülkedeki mevcut ekonomik krizin nedeni olarak gören halk, uzun yıllardır yönetimi paylaşan mezhepsel siyasi partilerin yer almadığı, teknokratlardan oluşan küçültülmüş bir hükümetin kurulmasını talep ediyor.

Beyrut ziyaretini Lübnanlı siyasilere vaat ve yaptırım tehditleriyle sonlandıran Macron'un Edib hükümeti için dile getirdiği süre 15 Eylül'de dolmuştu.

Haber Ara