Dolar

32,3339

Euro

35,1327

Altın

2.308,99

Bist

9.079,97

Lübnan Başbakanı Hariri'den, hükümet ortaklarına 72 saatlik süre!

Lübnan halkının işbaşındaki hükümete karşı isyan bayrağının açmasından sonra Başbakan Saad Hariri, hükümet ortaklarına kararlaştırılmış ekonomik çözümler üzerinde çalışmak için 72 saatlik süre verdi. Aksi takdirde farkı bir yaklaşım sergileyerek, ‘yeni tedbirler alacağını’ ifade etti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-19 15:13:49

Lübnan Başbakanı Hariri'den, hükümet ortaklarına 72 saatlik süre!

Lübnan halkının, hükümetinin uygulamaya koyduğu ekonomik uygulamalara isyan bayrağı açması, Başbakan Hariri'yi harekete geçirdi.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, dün, siyasi çözüm ve hükümet ortaklarına kararlaştırılmış ekonomik çözümler üzerinde çalışmak için 72 saatlik süre verdi. Aksi takdirde farkı bir yaklaşım sergileyerek, ‘yeni tedbirler alacağını' ifade etti.

Hariri, açıklamasında, Lübnan genelinde protestolar ve yolların kapatılması gibi durumların yaşandığı bu dönemin, ülke tarihinde bir ilk olduğunu, daha önce benzeri görülmeyen zorlu bir süreçten geçtiklerini ifade etti.

Hariri, ekonomik durum ve artan mali açık tehlikesini fark ettiğinde, hemen Arap ve yabancı ülkelerle iletişime geçtiğini, devlet idaresi ve ekonomideki yapısal reformlara bağlı olan Sedir (CEDRE) Konferansı aracılığıyla uluslararası destek aldığını söyledi.

Başbakan Hariri, ayrıca yaptığı açıklamada, “Hükümetin kurulmasından bu yana önümde bazı engeller bulunuyor. İleri sürdüğüm tüm reform çabaları herkesin önünde engellendi” şeklinde konuştu. İsim vermeksizin bu engellemelerden hükümet ortaklarını sorumlu tutan Hariri, “3 yıldır bize birden çok şans tanıyan halkın öfkesini anlıyorum” dedi.

Kendi aralarında veya yurt dışındaki kimselerle hesaplaşmalarla zamanlarını boşa harcamaktan şikâyetçi olduğunu ifade eden Hariri, devlet işlerinin kararların alınmasında yaşanan tereddütler, engeller ve politik maniler nedeniyle herhangi bir ilerleme kaydedilemediğini söyledi.

Hükümetinin istifasını talep eden gösterilerin ardından Başbakan Saad Hariri, isim vermeksizin bazı tarafların hükümet reformlarını sürdürme çabalarını engellemekle suçladı.  

Öte yandan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, Hariri'nin konuşmasından önce açıklamada bulunarak, hükümetin istifa etmeyeceğini açıklamıştı. Bunun durumu daha da kötüleştireceğine dikkat çekmişti.

Lübnan Kuvvetleri Partisi Lideri Semir Caca ve Dürzi Lider Velid Canbolat, Hariri'ye istifa çağrısında bulunmuştu.

Beyrut'taki protestoculardan biri olan 27 yaşındaki Carole, “Reformları gerçekleştirmek için 20-30 yıl gibi bir imkan vardı. Halkı 72 saat boyunca kendi haline bırakabileceğini düşünmek korkunç ve kabul edilemez. En iyisi topluca çekilmeleri” dedi.

Enformasyon Bakanı Cemal el-Cerrah, hükümetin Whatsapp'ta dahil olmak üzere telekomünikasyon uygulamalarına günlük 20 cent (1.17 TL ) tahsil edilmesi yönünde uzlaştığını belirterek, kararın 2020 Ocak ayından itibaren yürürlüğe gireceğini açıklamasının ardından protestolar patlak vermişti.

Binlerce kişi geçtiğimiz Perşembe günü akşam saatlerinde başta başkent Beyrut olmak üzere çeşitli kentlerde yeni vergi uygulamasına karşı hükümeti protesto etmişti. Hükümet aleyhine sloganlar atan protestocular, ülkedeki kötü ekonomik durumdan hükümeti sorumlu tutuyor. Protestocular, birçok kentte lastikleri yakarak ana yolları kapatıyor.

Protestocular, ayrıca güneydeki Nebatiye şehrinde, Temsilciler Meclisi Başkanı Nebih Berri'nin lideri olduğu Emel Hareketi ile Hizbullah partisinden bazı milletvekillerinin ev ve ofislerinin yakınlarını ateşe vermişti.

70 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Güvenlik güçleri, Beyrut'ta gösterilere devam eden protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli kullandı. Bunun sonuncunda yaralanmalar meydana geldiği belirtildi. Güvenlik güçlerinden 52 kişinin yaralandığı ve protestoculardan 70 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Lübnan İletişim Bakanı Muhammed Şukayr ise Başbakan Saad Hariri'den gelen talep üzerine WhatsApp uygulamasına yönelik vergi tasarısının Bakanlar Kurulu'nda onaylanmayacağını açıkladı.

Sınırlı kaynaklara sahip olan Lübnan, temel hizmet ve altyapı sıkıntısı çekiyor. 2015'ten bu yana kriz yaşanan ülkenin kamu borcunun 86 milyar dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor.

Lübnan, geçtiğimiz yıl Paris'te düzenlenen Sedir (CEDRE) Konferansı'nda onaylanan 11,6 milyar dolarlık hibe ve krediler karşılığında, yapısal reformlar yapma ve bütçe açığını azaltma sözü vermişti.

Ancak hükümet taahhütlerini yerine getirmekte geciktiği için Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's Lübnan'ın ülke notunun düşürülebileceğini açıkladı.

Hükümet, şu anda 2020 bütçe taslağını görüşerek, devlet hazinesine yeni gelirler sağlamayı hedefliyor.

 

Haber Ara