Dolar

32,3200

Euro

35,1252

Altın

2.299,02

Bist

9.041,20

Londra'da Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi

Londra'da Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-12 18:31:05

Londra'da Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi
İngiltere Başbakanı David Cameron'ın ev sahipliğinde Londra'da yapılan "Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi" sona erdi.

Zirve kapsamında, "Yolsuzluğa Karşı Küresel Deklarasyon" metni yayımlandı.

Yolsuzluğun dünyadaki pek çok sorunun temelinde yatan neden olduğu vurgulanan deklarasyonda, "Yoksulluğu bitirme, refahı yayma, terörü ve aşırılığı yenme gayretlerimizin başarılı olabilmesi için yolsuzluk sorununu çözmeliyiz." ifadesine yer verildi.

Deklarasyonda bugün gerçekleşen zirvenin önemli sayıda ülkenin, sivil toplum kuruluşunun ve iş dünyasının bu konuda birlikte çalışma kararlılığını gösterdiği belirtildi.

Yolsuzlukla mücadeleye yönelik olarak da mevcut uluslararası anlaşmaları geliştirmenin ve hayata geçirmenin gerekliliğine vurgu yapılan deklarasyonda şunlar kaydedildi:

"Yolsuzluğu nerede bulursak ifşa etmeyi, işleyenleri, kolaylaştıranları veya ona bulaşanları kovuşturmayı ve cezalandırmayı, yolsuzluk mağduru toplulukları desteklemeyi, yolsuzluğun devlet kurumlarımızda, iş dünyamızda ve toplumumuzda iltihaplanmasını önlemeyi taahhüt ediyoruz. Yolsuzluğu ve rüşveti, alabileceği bütün biçimler içinde önemli düzeyde azaltmak için payımıza düşeni yapacağız."

- İlk aşama yolsuzluğun ifşası

Yolsuzlukla mücadelenin ilk aşamasının yolsuzluğun ifşası olarak belirtildiği deklarasyonda, bu amaca yönelik yolsuzluk sonucu elde edilen kazançların sahibi belirsiz şirketler aracılığıyla saklanmasına son verilmesi çağrısı yapıldı.

Yolsuzluğu kolaylaştıran veya yolsuzluğa karışan avukat, muhasebeci ve emlakçıların saf dışı bırakılacağı belirtilen deklarasyonda, hükümet bütçelerinin, vergi bilgilerinin ve ihale süreçlerinin saydamlaştırılması ile vergi kaçakçılığının, hırsızlığın ve vergi mükelleflerinin parasının kötüye kullanımının caydırılması gerektiği vurgulandı.

- "Hiçbir ülke yolsuzluktan muaf değildir"

Zirve kapsamında yayımlanan sonuç bildirgesinde de yolsuzlukla mücadelenin ekonomik istikrar, büyüme, güvenlik, insan hakları, yoksulluğun azaltılması, çevrenin korunması, örgütlü suçla mücadele için "hayati önemde" olduğu ifade edildi.

"Hiçbir ülke yolsuzluktan muaf değildir ve hükümetler, iş dünyası ve sivil toplum ile birlikte bununla başarılı bir şekilde mücadele edilmesi için iş birliği yapmalıdır." ifadesi vurgulanan bildirgede, bu amaca yönelik hükümetler arası bilgi paylaşımını sağlayacak mekanizmalar kurulacağı kaydedildi.

Mülkiyet bilgilerini de kapsayacak şekilde saydamlıkla ilgili uluslararası standartların hayata geçirileceği aktarılan bildirgede, bu sayede suçluların kullandığı karmaşık off-shore rotalarının yetkililer tarafından izlenebilmesinin temin edileceğine işaret edildi.

Bildirgede, küresel vergi saydamlığı için hayati önemde olduğu belirtilen Ortak Raporlama Standardının (CRS), bu konudaki ilk bilgi değişimlerinin en geç 2018'de yapılabilmesini sağlayacak şekilde hayata geçirilmesine yönelik adımların atılacağı bilgisi paylaşıldı.

- Cayman Adaları ve Jersey'den sınırlı açılım

Öte yandan, zirve kapsamında İngiltere'ye bağı Cayman Adaları ve Jersey'in de aralarında yer aldığı bazı yönetimler, topraklarındaki şirketlerin sahipleri ile ilgili bilgileri kamuya açık olmamak koşuluyla, yetkili birimlerle paylaşmayı kabul etti.

İngiltere, Afganistan, Kenya, Fransa, Hollanda ve Nijerya ise kendi ülkelerindeki şirketlerin ve gayrı menkul sahiplerinin listelerini kamuya açma konusunda anlaştı.

Yaklaşık 70 ülkenin temsil edildiği Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi'ne ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Norveç Başbakanı Erna Solberg, Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, Malta Başbakanı Joseph Muscat, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ve Uluslararası Şeffaflık Örgütü Küresel Başkanı Jose Ugaz'ın da katıldı.



Haber Ara