Dolar

32,5875

Euro

34,6701

Altın

2.525,16

Bist

9.524,59

Londra Belediye Başkanı Khan'dan 'DSEI 2019' silah fuarına ilginç tepki

'DSEI 2019' silah fuarı bu sene Londra'da düzenlenecek, fuar henüz başlamadan protesto gösterileri düzenlenirken, Londra Belediye Başkanı Sadık Khan da fuara tepki göstererek 'Londra'dan gitmelerini ve bir daha dönmemelerini' söyledi. Bu ifadeleriyle basında öne çıkan Khan'ın gölgede kalan diğer açıklamasıysa şu oldu: 'Fuar Londra'da düzenlenecekse polis masrafları ödenmeli.'

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-09 09:45:50

Londra Belediye Başkanı Khan'dan 'DSEI 2019' silah fuarına ilginç tepki

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı (Defence and Security Equipment International-DSEI) bu yıl 10-13 Eylül 2019 tarihlerinde Londra'da ExCeL London Fuar Merkezi'nde düzenlenecek.

inews'in The Independent'tan aktardığına göre silah fuarnının düzenlendiği noktada protesto gösterisi gerçekleştirildi. Yaklaşık 200 gösterici, Pazar günü (8 Eylül 2019) silah fuarının gerçekleştirileceği merkezin yakınlarındaki bir yolu engelledi ve etkinliğin sona ermesi çağrısında bulundu. Hafta boyunca 2 bin protestocunun gösterilere katıldığı tahmin ediliyor. Polisin 113 kişiyi tutukladığı, otoyol kapatmalarının bu tutuklamalarda etkili olduğu kaydedildi.

SADIK KHAN TEPKİLİ

Gazete ayrıca Londra Belediye Beşkanı Sadık Khan'ın fuara tepki gösterdiğini yazdı. Khan, şunları söyledi:

“Londra'dan ayrılın ve bir daha geri dönmeyin. Londra'da gerçekleşen bu olaya şiddetle karşıyım. Londra, DSEI'de sergilenenler gibi silah ve silahların bir sonucu olarak çatışmadan kaçan ve acı çeken mültecilere ev sahipliği yapan küresel bir şehir. Londralıların çıkarlarını temsil etmek için, bu etkinliğin gelecek yıllarda Kraliyet Limanı'nda gerçekleşmesini önlemek için elimden geleni yapacağım.”

"FUAR, LONDRA'DA GERÇEKLEŞTİRİLİRSE POLİS MASRAFLARINI KARŞILAMALI"

Khan ayrıca, DSEI'nin Londra'da bir sergi daha yaparlarsa Büyükşehir Polis masraflarını karşılaması gerektiğini söyledi. 2017 yılındaki silah fuarı sırasında gerçekleştirilen gösterilerde 1 milyon sterlinlik masraf yapıldığı kaydedildi.

INDEPENDENT'TAN SUUDİ ARABİSTAN VURGUSU

The Independent, fuara çok sayıda Suudi alıcının geleceğini, silahların uluslararası müşterileri olduğunu yazdı. Haberde dört günlük silah fuarında bakanların ve silah ticareti yapan şirket yetkililerinin ikili görüşmeler yapmaları, akşam yemeklerinde buluşmaları, belki de yeni sözleşmeler yapacakları kaydedildi.

İNGİLİZ SİLAHLI KUVVETLERİ DE FUARA KATILIYOR

 

Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, fuarı eleştirse, Londra'dan gtimelerini istese ve "kalacaksanız polis masraflarını ödeyeceksiniz" dese bile fuarın katılımcılarından biri de İngiltere Silahlı Kuvvetleri olacak. Silahlı Kuvvetler personelinin, fuara katılacak alıcılara roket, tank, el bombaları ve daha fazlasını tanıtacağı belirtiliyor.

FUAR KRİTİK BİR ZAMANDA GERÇEKLEŞİYOR

Öte yandan silah fuarının gerçekleşeceği tarihler, Londra için hassas bir döneme genk geldi. Geride bırakılan Perşembe günü, şehirde 15 yaşında bir çocuk bıçaklı saldırıya uğradı ve hayatını kaybetti. Bıçaklı ve silahlı saldırılardan Londra'daki ölüm oranları ise 2018'de 134, 2019'da bunun biraz daha üstündeydi. Ayrıca bu yıl da benzer bir rakama doğru ilerleniyor.

POLİS: GÖSTERİLERE İZİN VERECEĞİZ

Öte yandan Büyükşehir Polis Teşkilatı'nın (MPS), protestolara başka insanların normal hayatını etkilemeyecek şekilde izin verileceği belirtildi.

TÜRKİYE DE FUARA KATILIYOR

Türkiye organizasyona, ülkenin en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul ile katılıyor. SAHA İstanbul, ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN gibi Türkiye'nin dev savunma sanayi firmalarının yer aldığı 21 üyesiyle birlikte katılım gösterek.

Savunma Sanayi Başkanlığı ile birlikte Türkiye'den 21'i SAHA İstanbul üyesi olan 47 katılımcı yer alacak. Bu şekilde Türk Savunma Sanayii potansiyelinin uluslararası bir platformda anlatılması ve tanıtılması hedefleniyor.

 

 

Haber Ara