Dolar

32,5374

Euro

34,8826

Altın

2.434,52

Bist

9.645,02

Liderlerin uyuyakaldığı Arap Birliği Zirvesi’nde neler yaşandı?

Diriliş Postası Yazarı İsmail Yaşa, hafta içi 'uyuyan Arap Liderler' fotoğrafıyla konuşulan Arap Birliği Zirvesi’nde yaşananları yazdı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-01 23:49:23

Liderlerin uyuyakaldığı Arap Birliği Zirvesi’nde neler yaşandı?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Zirvenin Arap sokağında heyecan uyandırmadığını aktaran Yaşa, Ürdün'deki Lut Gölü veya diğer adıyla Ölü Deniz (El Bahr El Meyyit) havzasında yapılan Zirveye dair izlenimlerini şu şekilde kaleme aldı:

"KADDAFİ DE YOK"

Eskiden Libya diktatörü Kaddafi vardı, kıyafetleri ve şarlatanlıklarıyla zirveleri renklendirirdi. Şimdi o da yok. Zirve için en alçak noktanın ve “Ölü Deniz” havzasının seçilmesi, zirve öncesinde “Gayet isabetli bir seçim olmuş” yorumlarına yol açtı. Sana'da yapılması gereken 28'incisi Arap Birliği Zirvesi, ülkedeki savaş hali nedeniyle Yemen'in zirveyi düzenleyemeyeceğini bildirmesi üzerine 29 Mart'ta Ürdün'de 21 ülkenin katılımıyla toplandı. Üyeliği 2011'den bu yana askıda olan Suriye'nin zirveye katılacağı söylentisi yayılmıştı fakat bu söylenti asılsız çıktı.

ZİRVENİN TEK OLUMLU YANI

Beşşar El Esed'in Ölü Deniz'de olmaması belki de zirvenin tek olumlu yanıydı. Kaddafi'nin yokluğu hissedilse de katılımın üst düzeyde olduğu zirveden ekranlara yine gülümseten kareler yansıdı.

Birleşik Arap Emirlikleri'ni temsil eden Dubai Emiri Şeyh Muhammed Bin Raşid El Mektum'un uçağın merdiveninden düşmesi, liderlerin topluca fotoğraf çektireceği sırada Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın ayağı takılarak büyük bir gürültüyle yüzüstü kapaklanması, liderler konuşurken cep telefonuyla oynayanlar ve sakız çiğneyenler, koltuğunda uyuyakalanlar…

Zirve sırasında uyuyan liderler içinde en ilginç olanı, bir gözü açık uyuyan Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ınkiydi. Arap Birliği Zirvesi'nde uyuyan liderler dünyada da gündem oldu.

Amerikan haber sitesi Buzz Feed, Rose Troup Buchanan imzasıyla ve “Bir grup dünya lideri uluslararası bir zirvede uyudu. Fotoğraflar müthiş” başlığıyla yayınladığı haberde Arap ülkeleri liderlerinin zirvelerde uyumalarının “eski bir alışkanlık” olduğuna işaret etti.

C8KWshUUMAI0Yst

SİSİ SALONU TERK ETTİ

Zirvede yaşanan dikkat çekici bir diğer olay da Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed El Sani'nin konuşması sırasında Mısır cuntası lideri Abdülfettah El Sisi'nin salonu terk etmesiydi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri'nin bir basın toplantısında masadaki El Cezire mikrofonunu eliyle iterek düşürmesinin ardından Abdülfettah El Sisi'nin zirvede Katar Emiri'nin konuşması sırasında salonu terk etmesi, “Mısır cuntası Katar'a karşı ikinci zaferini kazandı” şeklinde esprilere neden oldu.

"ARAP BAHARI" MEMNUNİYETSİZLİĞİ

Bu arada, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Sabah, zirvede yaptığı konuşmada Arap Baharı'nı hedef aldı. Devrim rüzgarlarının etkisinden henüz kurtulamamış olacak ki, “Sözde Arap Baharı, kardeş ülkelerin güvenliğini ve istikrarını yıktı. Kalkınmalarını ve gelişmelerini engelledi. Olumsuz etkileri Arap vatanının birçok bölgesine uzandı” dedi. Arap halklarının diktatörlerden kurtulmak ve yöneticilerini özgür iradeleriyle belirlemek için meydanlara inmesi, bölgedeki rejimler üzerinde büyük bir travma oluşturdu. Kuveyt Emiri'nin sözleri de o travmanın bir yansıması.

İHVAN'DAN ELEŞTİRİ

Müslüman Kardeşler Cemaati, zirve sonrası yayınladığı bildiride, Arap Birliği Zirvesi sonuç bildirgesini yetersiz bulduğunu açıkladı. Cemaatin zirve öncesi yayınladığı mesaj tartışma konusu olmuş ve Müslüman Kardeşler'in değişim yanlısı genç kuşağı, Arap Birliği'nin Abdülfettah El Sisi ve Beşşar El Esed gibi katillere destek verdiğini hatırlatarak mesajı eleştirmişti.

 

Haber Ara