Dolar

32,3667

Euro

35,0588

Altın

2.324,81

Bist

9.079,97

Libya hamlesinin ardından Yunan diplomasisinde Türkiye alarmı!

Türkiye'nin Libya ile Akdeniz'de imzaladığı anlaşma Yunanistan'ı rahatsız etmeyi sürdürüyor. Atina yönetimi, ABD, İtalya, Fransa ve Mısır'ın da içinde bulunduğu bir alarm durumuna geçti. ABD ve İtalya'dan henüz Atina'ya destek gelmezken, Macron açıkça desteğini iletti. Mısır ve İsrail'in Yunanistan ile hareket ettiği bilinirken, AB süreçle ilgili bilgi istedi. Öte yandan Atina, Libya'da meşru hükümeti devirmeye çalışan Hafter güçlerini Yunanistan'a davet etti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-01 12:08:31

Libya hamlesinin ardından Yunan diplomasisinde Türkiye alarmı!

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, cuma günü Libya'nın Atina Büyükelçisi'ni çağırarak diplomasi tarihinde eşi olmayan bir skandala imza attı. Yunan basınına göre görüşmede Libya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmanın bir kopyasını ve mutabakatın detaylarını isteyen Dendias, istedikleri belgelerin 5 Aralık'a kadar verilmemesi durumunda büyükelçinin ‘istenmeyen adam' ilan edileceğini söyledi.

YUNANİSTAN HAFTER'iN VEKİLLERİNİ ATİNA'YA DAVET EDİYOR

Yeni Şafak'tan M. Şakir Saraç'n haberine göre Hafter kontrolündeki Tobruk Temsilciler Meclisi üyeleri de Atina'ya davet edildi.

13_14
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias

YUNANİSTAN'DAN MISIR'A ACİL ZİYARET

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Mısır'a ‘acil' kodlu bir ziyaret düzenleyeceği ve masadaki konunun ‘Türkiye-Libya anlaşması' olduğu belirtildi.

ABD DE SÜRECE DAHİL EDİLMEK İSTENİYOR

Bunun yanında Yunanistan, Doğu Akdeniz'deki müttefiki ABD'yi de sürece dahil etme sinyali veriyor. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in 3-4 Aralık'ta Londra'da düzenlenecek NATO zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump'la yemek yiyeceği ve konuyu gündeme getireceği duyuruldu. Ayrıca Miçotakis ile Trump'ın 7 Ocak'ta Washington'da görüşebileceği iddia ediliyor.

MACRON DEVREDE

Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi ile yaptığı anlaşmalarda Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arayan Fransa, konuya üst düzey bir temasla dahil oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis önceki gün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Yunan basınına göre görüşmede Macron, Yunanistan'a desteğini iletti.

AB BİLGİ ALDI

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Daimi Temsilciliği, süreç hakkında Yunanistan'ın AB'deki Büyükelçisi'nden bilgi aldı.

11_35
(Soldan sağa) Nicos Anastasiaidis - Emmanuel Macron - Kiriakos Miçotakis - Binyamin Netanyahu - Abdulfettah Sisi - Halife Hafter

YUNANİSTAN KONUYU NATI ve AGİT'E TAŞIYOR

Görüşmelerde Türkiye'ye diplomatik baskının artırılması istendi. Atina ayrıca önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek NATO ve AGİT zirvelerinde konuyu görüşmek üzere randevular aldı.

YUNANİSTAN, İTALYA'NIN TUTUMUNDAN ENDİŞELİ

Yunanistan Başbakanı'nın Roma ziyaretinde de Libya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma ana gündem oldu. Ancak İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin Yunan tezlerine mesafeli durduğu belirtiliyor. Atina yönetimi, İtalya yönetimini Malta'nın tehlikede olduğu iddiaları üzerinden harekete geçirmeye çalışsa da sonuç alınamadığı belirtiliyor.

Öte yandan Türkiye-İtalya arasında olası bir Akdeniz anlaşmasından da endişe ediliyor.

İSRAİL SESSİZ

Türkiye'ye karşı Yunanistan'la anlaşma imzalayan İsrail'de ise sessizlik hakim. Tel Aviv ile Atina arasında bu konuda nasıl bir diplomasi yürütüldüğü henüz bilinmiyor.

İsrail, Doğu Akdeniz konusunda Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Mısır ile birlikte hareket ediyor.

12_29

"ATİNA GÜÇ GÖSTERİSİNİN PEŞİNDE"

Yunanistan'ın Libya Büyükelçisini çağırarak tehdit etmesinin diplomatik teamüllere aykırı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, şunları kaydetti:

“Yunanistan'ın panik içerisinde, Libya elçisine yönelik bu tavrı uluslararası teamül ve diplomasiye aykırıdır. Hiçbir egemen devletin bir başka egemen devletin yapmış olduğu anlaşmayı isteme hakkı yoktur. Uluslararası hukuka aykırıdır ve kabul edilemez. Ancak devletler yapmış oldukları anlaşmaları Viyana Sözleşmesi'ne göre Birleşmiş Milletler'e göndermekle mükelleftir. Üstelik bu gizli bir anlaşma değil. İki ülke arasında yapılan anlaşmalar 3. ülkeleri bağlamaz. Eğer bir itirazları varsa bunu yargıya götürürler. Ancak amaçları güç gösterisi yapmak.”

"MACRON'UN LİBYA'DAKİ ÇETEYLE YAKIN İLİŞKİSİ VAR"

Avrupa Parlamentosu eski vekili Ozan Ceyhun da konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Doğu Akdeniz'de hakları olmayan alanları gasp etme çabalarının bozulmasından dolayı böyle bir adımı attıklarını düşünüyorum. Böyle bir diplomatik tutum olamaz, diplomatik üslupla bağdaşmaz. Özellikle Libya hükümeti ile bizim sıkı ilişkilerimiz bulunması sözkonusu ve bu hükümet ülkede silahlı bir çeteye karşı savaşıyor. Ayrıca Fransa'nın, Macron'un bu çeteyle (Hafter güçleri kast ediliyor) derin ilişkileri bulunuyor. Yani bunu bir Fransa, Yunanistan olayı olarak da değerlendirebilirsiniz. Yunanistan Fransa'ya güvenerek de böyle bir adım atmış olabilir. Çünkü Libya'nın Türkiye ile bu anlaşmayı yapması, Doğu Akdeniz'de Kıbrıs Rum Yönetimi'ni destekleyen Fransa'nın çıkarlarıyla çelişiyor.”

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1309182_2_1

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara