Dolar

32,5392

Euro

34,7953

Altın

2.437,62

Bist

9.722,09

Libya ekonomisi çöküşün eşiğinde

Libya ekonomisi, ülkede devam eden iç savaş yüzünden çöküşün eşiğine geldi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-02 17:17:12

Libya ekonomisi çöküşün eşiğinde

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Dünya Bankası, iç savaşın giderek daha kötü bir hal alması ve banka rezervlerinin sert biçimde düşmesi yüzünden Libya ekonomisinin çöküşün eşiğinde olduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, savaştan ağır zarar görmüş ekonominin çöküşünü engellemek üzere Libya liderleri ile Londra'da görüşmeler gerçekleştiriyor.

TRABLUS'TAKİ BAŞBAKANA REFORM BASKISI

ABD'nin öncülüğünde İngiltere Dışişleri Bakanı, IMF ve Dünya Bankası yetkilileri, Libya'nın savaşla boğuşan başbakanı Fajez el Sarraj'ı köklü reformlar yapması konusunda harekete geçmeye zorlamayı planlıyor.

Batılı bir yetkili Sarraj'ın Libya Merkez Bankası yöneticisi Sadık el Kabir ile ilişkilerini düzeltmeye zorlanması gerektiğini belirtti. Sadık el Kabir, Sarraj'ı bir ekonomi siyaseti ortaya koyamamakla suçlamıştı.

ÜÇ AYRI HÜKÜMET

ABD, İngiltere, IMF ve Dünya Bankası reform ümidinde olsa da üç  ayrı hükümet bulunan Libya'da bunun ne kadar mümkün olabileceği tartışılıyor.

AB liderliğindeki komisyon tarafından atanan Sarraj'ın Ulusal Mutabakat Hükümeti, Trablus'a ulaşmasının üzerinden altı ay geçmesine rağmen halktan yeterli desteği göremedi.

Sarraj yönetimi, gücü elinde toplamak için yarışan üç gruptan biri. Trablus'ta iki hafta önce Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin darbe teşebbüsü ile karşı karşıya kaldı.

Üçüncü kol ise doğu şehri Tobruk'ta faaliyet gösteren general Halife Hafter idaresi altındaki yönetim. Hafter, geçtiğimiz ay ülkenin önemli petrol limanlarını kontrolü altına aldı.

Tobruk'taki Hafter hükümetinin Birleşik Arap Emirlikleri'nden aldığı yardım ile doğu Libya'daki kara askerlerine destek vermek üzere bir hava üssü kurdu.

Sarraj idaresindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin kendi güvenlik güçlerini oluşturamaması sebebiyle Trablus militanların, cinayetlerin, adam kaçırmaların ve silahlı çatışmaların merkezi haline geldi.

GEÇ KALINMIŞ OLABİLİR

Libya ekonomisi çökmek üzereyken üç ayrı hükümet yapısı bulunan ülkede köklü ekonomik reformların hayata geçirilmesi uzmanlar tarafından pek mümkün görünmüyor.

Libya üzerine çalışmalarda bulunan analist Jalel Harchaoui konu hakkında "Bazı tedbirler eş zamanlı olarak alınabilir, üst düzey işbirliği şart. Ancak ülkedeki bankacılık sistemine hiç güven kalmadı" dedi.

Haber Ara