Dolar

32,3671

Euro

35,0164

Altın

2.322,35

Bist

9.079,97

Libya'daki krize çözüm arayışları

UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac, gelecek yıl yapılması planlanan seçimlerin, 'herkes için adil bir seçenek' olduğunu belirtti- Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, seçimlerin yapılması ve başarılı olması için destek verecekleri taahhüdünde bulundu

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-21 17:44:43

Libya'daki krize çözüm arayışları
Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, gelecek yıl yapılması planlanan seçimlerin, "herkes için adil bir seçenek" olduğunu söyledi.

Serrac'ın basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Serrac, başkent Trablus'ta Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian'la bir araya geldi.

Libya'nın komşu ülkelerle sınırlarını denetlemesi ve güvenliğini sağlaması amacıyla emniyet birimlerine destek için Fransa'ya katkı sağlama çağrısında bulunan Serrac, iki ülke arasındaki derin ilişkilerden ve Fransa'nın Libya'nın istikrarı için sarf ettiği çabalardan övgüyle söz etti.

Gelecek yıl seçimlerin gerçekleştirilmesi için Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Dagles'in çabalarını desteklediğini kaydeden Serrac, seçimlerin ve halka başvurmanın, "herkes için adil bir seçenek" olduğunu, diğer tarafların da pratikte bu seçeneğe olumlu cevap vermesi gerektiğini ifade etti.

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian da ülkesinin Serrac'a ve UMH'ye destek verdiğini vurguladı.

Fransa'nın Libya'da güvenlik ve istikrarın sağlanmasını, Suheyrat anlaşmasının başarılı olmasını istediğini belirten Le Drian, seçimlerin yapılması ve başarılı olması için destek verecekleri taahhüdünde bulundu.

- Libya'daki siyasi tıkanıklık

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi (TM), diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre (MGK) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.

BM'nin girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca UMH Başkanlık Konseyi kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla Başkanlık Konseyi'ni Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış ancak konseyin sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki TM'de onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.

BM Libya Özel Temsilcisi Selame, eylül ayında üç aşamalı bir eylem planı önerisinde bulunmuştu. Selame, eylem planının birinci aşamasının Suheyrat Anlaşması'nda değişiklik yapılmasını, ikinci aşamasının önceki müzakerelere katılmayan siyasi grupları bir araya getiren ulusal konferans düzenlenmesini, üçüncü aşamasının ise anayasa için bir referandum yapılması ve parlamento ile cumhurbaşkanının da anayasaya uygun bir şekilde seçilmesini öngördüğünü ifade etmişti.

General Hafter pazar günü yaptığı açıklamada, Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması'nın geçerlilik süresinin dolduğunu, anlaşma uyarınca kurulan UMH Başkanlık Konseyi'nin de meşruiyetini kaybettiğini öne sürmüştü.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara