Dolar

32,3326

Euro

35,1252

Altın

2.303,54

Bist

9.079,97

Libya'da siyasi uzlaşı arayışları

Libya'da siyasi uzlaşı arayışları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-24 23:37:38

Libya'da siyasi uzlaşı arayışları
BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, Libya krizinin tarafları arasındaki uzlaşı görüşmelerinin yeni turunun 27-28 Ağustos'ta Fas'ın Suheyrat kentinde gerçekleştirileceğini bildirdi.

Leon yayımladığı mesajda, uzlaşı görüşmelerinin perşembe günü başlayıp cuma gününe kadar devam edeceğini belirtti.

Taraflar arasındaki siyasi anlaşmanın ekler kısmıyla ilgili olarak Leon, "Ekler anlaşmanın ayrılmaz bir parçasıdır. Diyalog sürecinin devam edebilmesi için tarafların bu kısımlarla ilgili endişelerini gidermesi gerekir" ifadelerini kullandı.

Libya Siyasi Anlaşması, ülkedeki çatışmalara ve krize çözüm bulmak amacıyla bir ulusal mutabakat hükümeti kurulmasını, Trablus ve Tobruk yönetimlerinin konsensüsüne dayalı işleyecek bir siyasi çözüm süreci öngörüyor.

Anlaşma, bir yıl sürmesi öngörülen geçiş sürecinde, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'ni asıl yasama organı olarak kabul ederken, Trablus'taki parlamento üyelerinin ağırlıklı olarak temsil edileceği bir "Yüksek Devlet Konseyi" kurulmasını da içeriyor.

Libya'da 17 Şubat 2011'de gerçekleştirilen devrimin ardından ülkede siyasi istikrarsızlık ve rakip grupların arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Hafter'in başlattığı darbe girişimi, Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Ülkede son bir yıldır, biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim bulunuyor.

Haber Ara