Dolar

32,5446

Euro

34,9065

Altın

2.426,46

Bist

9.684,49

Libya'da petrol savaşları

Libya devlet petrol şirketi (National Oil Corporation-NOC) Trablus'u ele geçirmeye çalışan Hafter güçlerine enerji sevkiyatını kesiyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-10 10:20:10

Libya'da petrol savaşları

TIMETURK | HABER MERKEZİ

National Oil Corporation (NOC) yaptığı açıklamada savaşın herhangi bir tarafında olmadığını, doğuda sivil amaçlar için yeterince yakıt bulunduğunu söyledi.

Reuters'ın haberine göre NOC kendisini, ülkenin kontrolü için neredeyse on yıl süren mücadelenin dışında görüyor: "NOC verileri, bir NOC görevlisinin LNA tarafından kontrol edildiğini belirttiği orta ve doğu bölgelerdeki havaalanı depolarına gazyağı tedarikinin Ağustos ayında yaklaşık 5.25 milyon litreye düştüğünü gösterdi."

Şirket, Reuters'e gönderdiği verilerin yanında yaptığı açıklamada "Yakıtın yalnızca iç ve sivil havacılık amaçları için kullanıldığını" belirtti.

GAZ YAĞI TEDARİKİ AZALTILDI

NOC verileri, Hafter'in Libya Ulusal Ordusu (LNA) adındaki askeri güçleri tarafından kontrol edildiği belirtilen orta ve doğu bölgelerdeki havaalanı depolarına gazyağı tedarikinin Ağustos ayında yaklaşık 5.25 milyon litreye düştüğünü gösterdi.

Aylık rakam, önceki üç ayda 7,3 milyon litre ve 8,8 milyon litreye yükselmiş, ocak ve şubat ayları için kaydedilen miktarın iki katından fazla artmıştı.

Rakamlar, evsel ısıtma için kullanılan gazyağı ve endüstriyel amaçlar ile jet yakıtı için kullanılan gazyağı arasında ayrım yapmıyor, ancak ikincisine olan talebin arttığını ifade ediyor.

NOC açıklamasında, "Sivil uçuşların sayısı değişmeden kalmasına rağmen, ülkenin doğu kesiminde jet yakıtı talebi arttı" dedi.

SEVKİYATLARIN HAFTER TARAFINDAN KULLANILMASINDAN ENDİŞE EDİLİYOR

İki petrol yetkilisi, NOC'nin sevkiyatların LNA tarafından Trablus savaşında kullanılmasından endişe duyulduğunu belirtti.

GÜNEY SAVUNMASI KIRILAMADI

Hafter'in askeri güçleri, 4 Nisan'da başkent Trablus'u ele geçirmek için başlattıkları saldırılarda başarısız oldu ve güney cephesindeki savunmayı halen kıramadı. Ancak çatışma 100 binden fazla sivil öldü. 120 binden fazla kişi yerinden oldu ve savaşın sona ereceğine ilişkin bir belirti yok.

TARAFLAR "SAVAŞA DEVAM" DEDİ

Bu kapsamda Libya'da uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birliklerinin, başkent Trablus'un güneyindeki çatışma mevzilerinde konumlarını güçlendirdiği belirtilirken, Hafter güçleri de 5 aydır süren saldırılarına devam edeceklerini açıkladı.

HAFTER'İ MISIR, BAE ve FRANSA DESTEKLİYOR

Doğu merkezli Hafter güçleri, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden destek alıyor ve Fransa gibi bazı Batılı güçler, Hafter'i “terörle mücadele” kuvveti olarak kabul ediyor.

indir_9
Libya'nın petrol devleti enerji şirketi National Oil Corporation (NOC) binasi - 22 Şubat 2016 - REUTERS - Ismail Zitouny

TRUMP HAFTER'İ TEBRİK ETTİ

ABD Başkanı Donald Trump, Trablus'a saldırı başlattığı Nisan ayında Hafter'i aradı ve "Terörle mücadelede ve Libya'nın petrol kaynaklarını koruma ve sağlamadaki önemli rolünü kabul etti. İkisi de Libya'nın istikrarlı, demokratik bir siyasi sisteme geçişi için ortak bir vizyona değindi."

Lahey'deki Clingendael Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Jalel Harchaoui, "ABD'nin meşru hükümetin Başbakanı Fayez es Serrac'ın tarafını tutması ve Hafter'i tamamen yok etmesi beklenemezdi" diyor.

"HAFTER GÜÇLERİ KRİZİ AŞMAK İÇİN PETROL ŞİRKETİ KURMAYA ÇALIŞIYOR"

Bazı Libyalı petrol yetkilileri ve Batılı diplomatlar, Hafter güçlerinin akaryakıt ithal etmek için yeni bir firma kurmaya çalıştığına ilişkin belirtiler olduğunu söylüyor.

BAE, HAFTER'E PETROL SAĞLAMAYA ÇALIŞIYOR

Birleşmiş Milletler, son aylarda, Hafter güçlerinin ABD'nin yaptırımlarını ihlal edecek adımlar attığını belirti. BAE'nin yedi emirliğinden biri olan Dubai'de bulunan küçük firmalar aracılığıyla Hafter'e petrol ihraç etme girişimleri yaşandığı ve bu girişimlerin durdurulduğu kaydedildi.

NOC sözcüsü, "Ham petrol ve petrol ürünlerini ihraç etmek ve ithal etmek için yeni bir şirket oluşturulması, Libya ve uluslararası yasaları ihlal etmek demektir" dedi.

TOBRUK, İDDİALARI YALANLADI

Tobruk merkezli doğudaki yönetimin başbakan yardımcısı olan Abdel-Salam el-Badri, yakıt ihraç etme veya ithal etme girişimlerini reddetti.

1420919660039219300
Abdel-Salam el-Badri

Libya'daki "Arap Baharı" süreci sonrasında Trbalus ve Tobruk merkezli iki güç dengesi oluştu. Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti, BM tarafından ulusararası meşruiyeti olan yönetim olarak kabul edilse de Mısır ve BAE gibi aktörler başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi ve ABD Tobruk'taki yönetime bir süre gizli sonrasında ise açıktan bir şekilde destek verdi. Trablus'taki yönetim "Ilımlı muhalifler ve İslamcılar"dan oluşurken, Tobruk yönetiminde Halife Hafter gibi aktörler yer alıyor. Hafter ve ordusu, doğuda Tobruk ve etrafında ülkenin başlıca petrol tesislerini ele geçirmiş ve buradaki paralel yönetime katımıştı. 2014'te Bingazi'deki İslamcı gruplara karşı "Onur Operasyonu"nu başlatan Hafter, 2015'te Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi tarafından "Libya Ulusal Ordusu"nun komutanı olarak atanmıştı.

Diplomatlar, Hafter güçlerinin Kaddafi'den kalma uçaklar kullandığını ve cephelere yiyecek sevkiyatı yaptığını söyledi. Ayrıca Libya merkezindeki Jufrah kentinde yer alan hava üslerine ve güneydeki Brak'a karayoluyla seyahatlerine devam ettiklerini belirtti.

Hafter yönetimindeki alanlardan ticari uçuşlar yapıldığı kaydedilirken, jet yakıtlarından mahrum kalmalarının zor olacağı değerlendiriliyor. Haberde söz konusu yakıtın tıbbi bakım ve iş için hayati öneme sahip olduğu belirtiliyor.

TRABLUS'UN MÜTTEFİKLERİ DEVLET PETROL ŞİRKETİNDEN YAKIT ALIYOR

Öte yandan Fayez es Serrac'a destek veren müttefiklerin Libya devlet petrol şirketinden (National Oil Corporation-NOC) yakıt aldığı belirtildi fakat NOC, bu kaynakları kısıtlayıp kısıtlamadığı konusunda yorum yapmadı. Serrac'ın müttefikleri daha kısa tedarik hatlarından dolayı Hafter güçlerine göre daha az yakıt kullanıyor ve Hafter'in Libya Ulusal Ordusu (LNA) adındaki askeri güçlerinin batı havaalanlarına gelmesinden sonra hava saldırılarını azalttılar.

Haber Ara