Dolar

32,5526

Euro

34,8945

Altın

2.440,66

Bist

9.645,02

Libya'da imza krizi

Siyasi istikrarı bir türlü yakalayamayan Libya'da Trablus merkezli MGK'nın, Suheyrat anlaşmasını bu şekliyle imzalamayacağı duyuruldu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-19 15:05:17

Libya'da imza krizi

AA'nın haberine göre, MGK Siyasi Komite Başkanı Abdulkadir Ahveli, yaptığı açıklamada, "MGK, anlaşmayı bu haliyle imzalamayacak. Çünkü taraflar arasında dengeyi sağlamıyor. Biz bu anlaşmada bir taraf olmadık ve imza koymadık. Dolayısıyla bizi bağlayan bir durum yok" dedi.

Anlaşma maddelerine göre darbeciler ve emekli general Halife Hafter'in dışlanmadığını ve hatta tam tersine korunduğunu dile getiren Ahlevi, görüşmelerin devamı konusunda MGK'nın tutumuna ilişkin ise şunları söyledi:

"MGK henüz görüşmeler hakkındaki tutumunu belirlemedi. Buna alternatif bir çözüm olduğuna inanmıyoruz. Ancak siyasi anlaşmanın ilerleme kaydetmesinin önünde engel oluşturacak bir tarafgirliği de kabul etmiyoruz."

Trablus'taki MGK'nın üyeleri arasında söz konusu anlaşma karşısında izlenecek resmi tutum hakkında istişareler sürerken dün akşam yapılması planlanan özel oturumun belirsiz bir tarihe ertelendiğine işaret ediliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilciliğini sürdüren Bernardino Leon, 6 Ekim'de "Libya Ulusal Birlik Hükümetini" ilan etmiş, ancak, Trablus ve Tobruk bloğu içindeki gruplardan birbiri ardına farklı açıklamalar yapılmıştı.

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Ülkede biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim bulunuyor.

Haber Ara