Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Libya'da ikinci seferberlik ilanı!

Halife Hafter'in meşru hükümete yönelik saldırıları sürerken Libya'dan ikinci seferberlik haberi geldi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-16 16:30:34

Libya'da ikinci seferberlik ilanı!

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Halife Hafter'in Trablus saldırıları sürüyor. Nisan ayında başlayan saldırılar sonucuna ulaşamamış Hafter, 12 Aralık gecesi yeni bir saldırı başlattığını duyurmuştu. Bu kapsamda dün Misrata'da seferberlik ilan edilmişti. Bugün de Zliten şehrinden seferberlik haberi geldi.

Haberi, TürkMedya (TM) Dijital Haber Merkezi Kıdemli Editörü Yaser Emre Twitter hesabından duyurdu:

2019-12-16_16h19_58

Seferberlik açıklamasında Hafter'in milislerine karşı Trablus merkezli meşru hükümetin safında yer almak, her bir sivilin silahlanması ve devletin emri altına girmesi, ayrıca şehirde acil durum ilan edilmesine karar verildiğine yer verildi.

Öte yandan Sirte kentinde de seferberlik ilan edildiği iddia ediliyor.

MİSRATA SEFERBERLİK İLANI SONRASINDA BOMBALANMIŞTI

Dün (15 Aralık) seferberlik ilan edilen Misrat'daki Hava Harp Okulu, bu sabaha karşı BAE'ye ait silahlı insansız hava araçları (SİHA) tarafından iki kez hedef alındı.

UMH'nin yürüttüğü "Burkan el-Gadab" operasyonunun sözcüsü Mustafa el-Mecii, Hava Harp Okulu'ndaki eski bir mahzenin hedef alındığı saldırıda can kaybı ya da yaralanma yaşanmadığını, yerden uçaksavarlarla karşılık verilen SİHA'ların uzaklaşmak zorunda kaldığını söyledi.

"ÇOK ULUSLU" GÜÇLER

UMH tarafından 10 Aralık'ta yapılan yazılı açıklamada, Hafter'i destekleyen yabancı güçlere işaret edilerek, "çok uluslu" güçlerin 6 Aralık'ta Trablus'a girmeyi planladığı yönünde bilgi alındığı ve saldırı planlarının boşa çıkarıldığı belirtilmişti.

Hafter güçlerinin, son dönemde Rus güvenlik şirketi Wagner Grup tarafından desteklendiği iddiaları da gündeme gelmişti.

UMH'nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa Hafter güçlerinin "Birleşik Arap Emirlikleri, Rus güvenlik şirketi Wagner ve Sudan'daki Cancavid milisleri" gibi gruplardan destek alarak hareket ettiğini söylemişti.

Öte yandan Hafter'i Fransa ve bazı Avrupa ülkelerinin de desteklediği biliniyor.

HAFTER'İN SON SALDIRISI 12 ARALIK'TA BAŞLADI

Libya'nın doğusunda gayrimeşru silah zoruyla yönetimi ele geçirmeye çalışan emekli asker Halife Hafter, son olarak 12 Aralık'ta Trablus'a yönelik "Belirleyici Savaş" adıyla yeni bir saldırı emri verdiğini duyurmuştu.

General Hafter, 4 Nisan'da da Trablus'u ele geçirmek için birliklerine saldırı emri vermiş ve 48 saat içinde başkentin kontrolünü ele geçireceklerini iddia etmişti.

Bunun üzerine Libya'da uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birlikleri de Burkan el-Gadab Operasyonu'nu başlatmıştı.

Haber Ara