Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'Libya'da haklarımızı koruruz': UMH, Ankara'dan 'asker' talep etmiş olabilir

Dün Katar’da Libya UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Sarrac ile görüşen Hulusi Akar 'Biz sadece uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımızı, hukukumuzu koruyoruz, kollamaya da devam edeceğiz' dedi. Ayrıca, bu görüşmede Serrac'ın Türk askerinin bölgeye gelmesine ilişkin bir talepte bulunmuş olabileceği değerlendiriliyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-15 10:01:43

'Libya'da haklarımızı koruruz': UMH, Ankara'dan 'asker' talep etmiş olabilir

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Türkiye ile deniz sahanlığını belirleyen tarihi Dolmabahçe mutabakatının gerçekleştiği 27 Kasım'dan beri Hafter'in saldırılarıyla boğuşuyor. BM tarafından tanınan UMH'nin kontrol ettiği Zaviye, Trablus, Misrata, Sirte hattı, başta Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere pek çok ülkenin işgal girişimiyle karşı karşıya!

UMH'NİN ARKASINDAKİ TEK GÜÇ TÜRKİYE

Akdeniz sahilindeki başkent Trablus'u güneyde 3 koldan kuşatmak isteyen Hafter güçleri şimdiye dek bu amacına ulaşamadı. Ancak ABD, Rusya, Fransa, BAE, Mısır, Ürdün ve Yunanistan'ın doğrudan, Çad ve Sudan'ın da dolaylı destek verdiği Hafter, çatışma alanını her geçen gün daha da genişletiyor. Bu ülkelere karşı aylardır kararlı bir direnç gösteren meşrû UMH'nin arkasındaki tek güç ise Türkiye.

DOHA'DA SARRAC'LA KRİTİK GÖRÜŞME

Yeni Şafak'ta yer alan değerlendirme haberine göre UMH'ye destek için doğrudan askeri müdahale gerekiyor. Dün (14 Aralık) bu kapsamda önemli bir görüşme gerçekleştirildi.

resized_dec69-1dc3356edoha2

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 19. Doha Forumu için Katar'da bulunan UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Sarrac ile biraraya geldi.

SERRAC BU GÖRÜŞMEDE ASKER TALEP ETMİŞ OLABİLİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “Talep edilmesi halinde asker göndermeye hazırız” şeklindeki mesajından hemen sonra gerçekleşen görüşmede Sarrac'ın Hulusi Akar'dan resmi talepte bulunmuş olabileceği belirtiliyor.

ANLAŞMAYA GÖRE LİBYA UMH HÜKÜMETİ TÜRKİYE'DEN ASKER İSTEYEBİLİR

Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'in de yeraldığı görüşmede UMH Başkanı Sarrac, İstanbul'da deniz anlaşmasının yanında imzaladığı askeri ve güvenlik işbirliği anlaşmasına binaen Türkiye'den asker talep edip Libya'da üs kurmasını isteyebilir. Böyle bir adım, sahadaki dengeleri bir anda değiştirme potansiyeli barındırıyor.

resized_b965d-abb9a3d7doha3

"LİBYA'DA HAKLARIMIZI KORURUZ"

Sarrac'la görüşmesinin ardından yaptığı kısa açıklamada Bakan Akar, “Biz deniz hak, alaka ve menfaatlerimiz ile hukuk çerçevesinde yapılması gerekenleri yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Biz sadece uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımızı, hukukumuzu koruyoruz, kollamaya da devam edeceğiz” dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise toplantıda ‘Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası'nın ele alındığını bildirerek, “Doğu Akdeniz'deki meşru hak ve çıkarlarımızı kararlılıkla korumaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı. Şimdi gözler, Türk Silahlı Kuvvetleri muharip unsurlarının Libya'ya sevk edilip edilmeyeceğine çevrildi.

LİBYA'DA SON GELİŞMELER

Hafter güçleri dün Trablus güneyinde bir adet Bayraktar TB2'yi düşürdü. Silahlı İHA'nın Rus orta irtifa hava savunma sistemi Pantsir-S1 ile vurulduğu iddia ediliyor. Zırhlı personel taşıma aracı Kirpi'lerden biri de güdümlü antitank roketiyle saldırıya uğradı. Hafter güçleri düşürülen SİHA ve Kirpi'nin görüntüleriyle gün boyu propaganda yaptı. Ancak Hafter, ‘belirleyici bir savaş olacağını' ileri sürdüğü Trablus taarruzunda günlerdir net bir başarı elde edemedi. UMH ordusu, Hafter'e bağlı milislerin kullandığı 10'larca silahlı aracı vururken, Trablus-Misrata arasındaki Tarhuna'da ise Rus paralı askerlerinin konuşlandığı bir karargâh yerle bir edildi. Rus Wagner şirketi personelinden 10'u aşkın asker bombardımanda can verdi. Bölgeye yakın Dakhira'da ise BAE silahlarının depolandığı bir cephanelik havaya uçuruldu. Trablus yakınındaki Tuğar'da da kontrolü yeniden sağlayan UMH, burada 4 BAE zırhlı aracını ele geçirildi.

HAFTER'İN "TRABLUS" PROPAGANDALARIN UMH'DNE YALANLAMA

UMH Başkanı Fayiz es-Sarrac, Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu'nun Trablus'ta ilerlediği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Nisanda başlayan ve Türkiye-Libya anlaşması sonrası daha da hızlanan Trablus'u işgal operasyonları 8 aydır hiçbir sonuç getirmedi. UMH'ye bağlı Burkan el-Gadab Operasyonu Sözcüsü Mustafa el-Mecei ise işgal girişimini şu sözlerle yorumladı: “Hafter güçlerinin son intiharı. Saldırıları püskürtmeye hazırız.” Burkan el-Gadab sözcülüğü dünkü açıklamada ayrıca, “Sudanlılar, Çadlı isyancılar ve bir dizi Rus askerinin desteklediği Hafter güçlerinin Trablus mahallelerinde tümki ilerleme girişimleri engellendi” ifadelerini kullandı.

Haber Ara