Dolar

32,3282

Euro

35,0344

Altın

2.282,29

Bist

8.975,52

Libya'da Hafter'e bağlı milislerin saldırıları protesto edildi

Libyalılar, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin saldırılarını ve ateşkese yönelik ihlallerini protesto etti- Çevre Mühendisi Cemal Herayzi:- 'Hafter, bağımsız bir şahıs değil bilakis ülkeyi eski askeri darbeler dönemine geri götürmek ve sivil devlet inşasını engellemek üzerine kurulmuş bir proje'- Esnaf Adnan el-Bizanti: - 'Hafter aslında bir

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-24 21:24:24

Libya'da Hafter'e bağlı milislerin saldırıları protesto edildi
Libyalılar, başkent Trablus ve ülkenin meşru temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) kontrolündeki diğer kentlerde, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin 10 aydır devam eden saldırılarını ve ateşkese yönelik ihlallerini protesto etti.

Trablus'un merkezindeki Şehitler Meydanı'nda toplanan Libyalılar, Hafter saldırılarının yanı sıra ona destek veren ülkeler ile bu saldırılar karşısında sessiz kalan uluslararası topluma tepki gösterdi.

Libya bayrakları dışında Türkiye ve Tunus bayrakları da taşıyan her yaştan Trabluslular, uluslararası toplum ve Avrupa'nın Libya'ya karşı kayıtsızlığını eleştiren pankartlar taşıdı.

- "Hafter, bağımsız bir şahıs değil bir proje"

AA muhabirine konuşan göstericiler, Hafter'in Berlin Konferansı'nda verdiği söze rağmen hafta boyunca ateşkesi ihlal etmeyi sürdürdüğünü söyledi.

Libyalı çevre mühendisi Cemal el-Herayzi (55), Hafter'in 2014'teki başarısız darbe girişiminden bu yana ülkeyi tek başına silah zoruyla yönetme hayali kurduğunu belirtti.

Berlin Konferansı'ndan çıkan sonuçların uygulanamayacağını düşündüğünü söyleyen Herayzi, şöyle konuştu:

"Bu adam (Hafter) Moskova'dan Berlin'e geldi ama bir türlü ateşkesi imzalamadı. Ancak içinde Fransa, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) yer aldığı ülkenin doğusundaki cephesine dönmek zorunda kaldı. Hafter, bağımsız bir şahıs değil bilakis ülkeyi eski askeri darbeler dönemine geri götürmek ve sivil devlet inşasını engellemek üzerine kurulmuş bir proje. Libyalılar olarak artık uluslararası toplumdan sorumluluklarını yerine getirmesini ve mevcut krize kalıcı çözüm bulmasını istiyoruz. Artık geçici çözümler istemiyoruz."

- "Hafter'in Libya sahnesindeki hiçbir varlığını kabul etmiyoruz"

Libyalı esnaf Faiz Adnan el-Bizanti (50) de Hafter'in Berlin Konferansı'nda ateşkese bağlı kalacağı sözü vermesine rağmen başkente yönelik saldırılarını sürdürmesini "tüm Libyalıların açıkça gördüğü bariz bir çelişki" olarak değerlendirdi.

Hafter tarafının imzalamayı reddettiği UMH'nin ise altına imza attığı ateşkes anlaşmasının "tek tarafın imzasıyla" kabul edilemez olduğunu belirten Bizanti, şunları söyledi:

"Bu ateşkesi ancak Hafter'in çekilmesinden sonra kabul edebiliriz. (Hafter) Çekilmeden, ateşkes de yok. İkinci olarak bazı devlet başkanları ve dışişleri bakanlarından Hafter'in yönetimi paylaşmak istemediğini duyduk. Hafter aslında bir savaş suçlusu. Arap-Acem herkes bir olsa da bizler Hafter'in Libya sahnesindeki hiçbir varlığını kabul etmiyoruz."

Libya'nın başkenti Trablus 4 Nisan 2019'dan bu yana Hafter milislerinin saldırılarına hedef oluyor. Hafter güçleri 19 Ocak Pazar günü Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen uluslararası konferansta verdikleri söze rağmen hafta boyunca ateşkese yönelik ihlallerini sürdürdü.



Haber Ara