Dolar

32,5887

Euro

34,6837

Altın

2.531,45

Bist

9.524,59

Libya'da çatışmaların durması için anlaşma sağlandı

Libya'nın Trablus kentinde devam eden çatışmalarla ilgili anlaşma sağlandı. Anlaşmaya göre çatışan silahlı gruplar silahlarını bırakacak ve ordu gücüne katılacaklar.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-26 10:32:56

Libya'da çatışmaların durması için anlaşma sağlandı

TIMETURK | ÖZEL HABER
PINAR HİLAL BALTA

Libya'nın başkenti Trablus'ta 26 Ağustos tarihinde başlayan çatışmalar ağır silahların da kullanılmasıyla kısa sürede büyüdü. Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı tugaylar arasında yaşanan çatışmalar, BM'nin araya girmesiyle 4 eylülde dursa da ateşkes kararı yalnızca 8 gün sürdü. Şimdi ise taraflar arasında BM'den bağımsız bir şekilde devam eden görüşmelerin olumlu sonuçlandığı bilgisi geldi.

Habere göre çatışmaların sona ermesi için yapılan görüşmeler sonucunda çatışan taraflar ve UMH arasında 5 maddelik bir anlaşma imzalandı.

ANLAŞMA İMZALANDI!

İmzalanan anlaşma metnine TIMETURK ulaştı. İşte anlaşma metnindeki maddeler:

1- Anlaşmanın ardından 2 ay içerisinde ıslahatlara başlanacak.

2- Tüm silahli milisler dağıtılacak ve tamamı ordu ile polis gücüne katılacak.

3- Savaş suçu işleyenler, yolsuzluk ve sahtekarlıkla devleti zarara uğratanlar yargılanacak.

4- Zarar gören sivillere tazminat ödenecek.

5- Devlet kurumları sivilleşecek ve askeri kurumlar kendi görev alanlarına dönecekler.

haber

İMZACILAR

- Ganniva Gücü Komutanı Abdullah Abdulgani Kikli

- Rada Kuvveti Komutanı Abdurrauf Kara

- Heysem et-Tacuri liderleri Heysem Kabaili'nin temsilcisi Sumud Kuvvetleri Komutanı Salah Badi

- Abdusselam Zubi

- Terhune Yedinci Tugayı Komutanları Muhsin El Koni ve Muhammed El Koni

- Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz Serrac

- Zintanli Komutan Usame Cuveyli

- Libya İçişleri Bakanlığı Yüksek Güvenlik Kurulu Başkanı Haşim Bişr

- Bünyanil Marsus Komutanlarından Muhammed Guneydi

TRABLUS'TAKİ ÇATIŞMALAR NEDEN YAŞANDI?

Çatışmaların Terhune Yedinci Tugayı ile İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nevası Tugayı tarafından desteklenen Heysem et-Tacuri liderliğindeki Trablus Devrimcileri Tugayı arasında çıktığı belirtildi.

Çatışan tugaylardan UMH'ye bağlı olduğu söylenen Terhune Yedinci Tugayı, başkenti milislerden temizlemeye çalıştığını ileri sürerken, çatışmanın diğer tarafları ise söz konusu tugayın, konuşlanma noktaları başta olmak üzere Trablus'ta nüfuz ve ekonomik güç sağlamayı hedeflediğini iddia etmişti.

UMH ise Terhune Yedinci Tugayı'nı geçen nisan ayında feshettiğini ve kendisine bağlı bir grup olmadığını belirtmişti.

Trablus'ta 4 Eylül'de BM ara buluculuğunda ateşkes sağlanmış ancak 12 Eylül'de yeniden çatışma sesleri duyulmuş ve taraflar birbirlerini ateşkes anlaşmasını ihlal etmekle suçlamıştı.

100'DEN FAZLA ÖLÜ VAR

Libya Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, geçen hafta yeniden alevlenen çatışmalarda 26 Ağustos'tan bu yana ölenlerin sayısının 115'e ulaştığı, yaklaşık 400 kişinin yaralandığı bildirilmişti.

BM, SAVAŞ SUÇLULARI İÇİN LİSTELER HAZIRLADI

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, BM Libya Özel Misyonunun (UNSMIL) çatışmaların sürdüğü başkent Trablus'ta tansiyonu düşürmek, çatışmaların sıçramasını önlemek için çalıştığını ancak sürecin "sabır ve ihtiyat" gerektirdiğini belirtmişti.

BM Özel Temsilcisi, çatışmalar sırasında "uluslararası insan haklarını ihlal edenlere ilişkin delillerin toplandığı, BM Güvenlik Konseyine yaptırım uygulanması için sunulmak üzere listeler hazırlandığı" bilgisini paylaşmıştı.

MİTİGA HAVALİMANI HALEN KAPALI

AA'ya konuşan Mitiga Uluslararası Havalimanı Müdürü Lutfi Tabib, roket düşmesi sonucu 12 Eylül'den bugüne hava trafiğine kapalı Mitiga Uluslararası Havalimanı'nın açılması için Libya sivil havacılık idaresinin onayını beklediklerini ifade etti.

TRABLUS'UN GÜNEYİNDE KONTROL SAĞLANDI

İsminin gizli kalmasını isteyen Ulusal Mutabakat Hükümeti'nden (UMH) bir askeri yetkili, Trablus Güvenlik İdaresinin, başkentin güneyinde silahlı grupların ele geçirdiği Nakliye isimli askeri kampı geri aldığını, buradaki grupların çekildiğini paylaştı.

Trablus Askeri Bölgesi Komutanı Abdulbasit Mervan, yerel bir televizyona yaptığı açıklamada, Trablus'un güneyindeki çatışmaların durduğunu, toprak hendeklerin kaldırıldığını, bu bölgelere çıkan yolların açıldığını aktardı.

64ef56c7965ef58c6dbc1ee54893d1c7

Haber Ara