Dolar

32,4708

Euro

34,9426

Altın

2.435,60

Bist

9.716,77

Leyen, Baader-Meinhof çetesinden kaçarak bir yıl Londra’da yaşadı

Avrupa Komisyonu başkanlığı için aday gösterilen ilk kadın politikacı olan ve Almanya Savunma Bakanlığı'na kadar yükselen Ursula von der Leyen’in ilginç bir hayat öyküsü var. Layen, terör örgütü Baader-Meinhof çetesinin tehdidinden kaçarak, takma isim altında Londra'da bir yıl yaşadığı ortaya çıktı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-04 13:05:09

Leyen, Baader-Meinhof çetesinden kaçarak bir yıl Londra’da yaşadı

a1_6

Avrupa Komisyonu başkanlığı için aday gösterilen ilk kadın politikacı olan ve Almanya Savunma Bakanlığı'na kadar yükselen Ursula von der Leyen'in ilginç bir hayat öyküsü var. Almanya'da koalisyon ortağının adaylığına karşı çıktığı Layen, terör örgütü Baader-Meinhof çetesinin tehdidinden kaçarak, bir takma isim altında Londra'da bir yıl yaşadığı ortaya çıktı.

Ekonomi eğitimi alırken tıp dünyasına atılan, kariyerinde Almanya Savunma Bakanlığı'na kadar yükselen Ursula von der Leyen Avrupa Komisyonu başkanlığı için aday gösterilen ilk kadın politikacı oldu. Ancak Layen'in aday gösterilmesine destekleyenler kadar da eleştirenler var. Nedeni ise; savunma bakanı olarak aldığı eleştiriler ve adının karıştığı skandallar.

Tıp profesörü Heiko von der Leyen ile evli olan Ursula von der Leyen, 7 çocuk annesi. Avrupa Birliği'nin yürütme organının en üst makamı için önerilen Leyen'in göreve gelmesi için Avrupa Parlamentosu üyelerinin çoğunluğunun onayını alması gerekiyor. Ancak Leyen'in başkanlığına mesafeli duranlar olduğu da biliniyor

Merkel'in koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar Leyen'in aday gösterilmesine tepkili. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un önerdiği Leyen için AB liderlerinin yaptığı oylamada, Alman Başbakan Merkel, koalisyon ortağının eleştirileri nedeniyle kendi bakanı için çekimser kaldı.

Sosyal Demokratlar'In lideri eski Avrupa Parlamentosu başkanı Martin Schulz, Leyen isimini ilk eleştirenlerden biri oldu. Schulz, "Leyen bizim en zayıf bakanlarımızdan biri, demek komisyonunun başına geçebilmek için bu yeterli" yorumunu yaptı.

"Avrupa ordusu gelecek nesillerde gerçekleşebilecek bir vizyon" diyerek AB ordusu kurulması fikrini destekleyen Leyen, Avrupa Savunma Birliği ile bu yoldaki ilk somut adımın atılmış olduğunu söylemişti.

Alman ordusuna ilişkin olumsuz haber başlıklarıyla sık sık gündeme gelen Leyen hakkında, ofisinde bakanlık personeli olmayan, McKinsey ve Accenture şirketlerinden danışmanları uzun süredir çalıştırdığı gerekçesiyle soruşturma açılmıştı.

a3_8

URSULA VON DER LEYEN'IN
İLGİNÇ HAYAT ÖYKÜSÜ

Avrupa'nın en güçlü kadını olmanın eşiğine gelmiş Alman bakan Ursula von der Leyen, sol teröristlerin hedefi haline geldikten sonra bir yıldan fazla bir süre Londra'da gizlenerek geçirdi.

Ursula von der Leyen, ailesinin Kızıl Ordu Grubu'nun kendisini kaçırmayı planladığı konusunda uyarıldıktan sonra 1970'lerin sonunda İngiltere'ye kaçtı.

O zamanlar 19 yaşında olan Bayan von der Leyen, London School of Economics'e hayatından korktuğu için sahte bir isim altında kaydoldu.

Yıllar sonra yapılan bir röportajda, Londra'da geçirdiği yılın dünya görüşünü şekillendirdiğini, gözlerini yeni bir “özgürlük” e ve “o zamanlar” Almanya'nın sunmadığı “yaşam sevincine” açtığını söyleyecekti.

a6_2

BAADERMEINHOF ÇETESİNİN SALDIRI
PLANI ÜZERİNE LONDRA'YA
TAŞINMAYA KARAR VERDİ

1978'de, o zamanlar Almanya'da güçlü bir politikacı olan babası, Baader-Meinhof çetesi olarak da bilinen ünlü Kızıl Ordu Fraksiyonu'nun kızına bir saldırı planladığını belirtti.

Mürs von der Leyen - o zaman Ursula Albrecht'un iki seçeceği vardı: Ya saatlerce koruma altında Almanya'da çalışmaya devam etmek ya da bir takma isim altında Londra'ya geçmek.
İkincisini seçti, Rose Ladson adını seçti ve Almanya'nın ilk kadın Savunma Bakanı ve şimdi de AB'nin Avrupa Komisyonu başkanlığına aday gösterilmesine yol açan yeni bir yolculuğa başladı.

Babası Ernst Albrecht, 1976'dan 1990'a kadar 14 yıl boyunca Orta Saksonya'nın merkez sağ başbakanı olarak görev yaptı ve kendisini Baader-Meinhof çetesinin hedefi haline getirdi.

Başlıca isimlerinden Andreas Baader ve Ulrike Meinhof'un iki ismini taşıyan sol terörist grup, 1977'de zirve yapan bir bombalama, suikast ve kaçırılma kampanyası düzenledi.

1970'lerin sonlarında, şu an 60 yaşında olan Bayan von der Leyen, Baader-Meinhof çetesinin solcu, radikalleşmiş öğrenciler arasında güçlü bir desteğe sahip olduğu merkezi Almanya'daki bir üniversite şehri olan Gottingen'de okuyordu. Teröristlere 'sempatik' olan öğrenciler arasında rahatsız olan Leyen, Londra'ya taşınmaya karar verdi.

a5_4

“BENİM İÇİN LONDRA MODERNİTENİN ÖZÜ
ÖZGÜRLÜK, YAŞAM SEVİNCİYDİ”

Die Zeit gazetesiyle yaptığı röportajda şunları söyledi:
“Yetmişlerin sonunda, Göttingen'de ekonomi konusunda çok fazla başarılı olmadan çalışıyordum.
O zamanlar, Kızıl Ordu'un tehdidi çok keskindi, Göttingen Üniversitesi'ndeki manzara ona çok sempati duyuyordu.
Eyalet polisi, Aşağı Saksonya'nın bölgesel başbakanı olan babama beni başka bir üniversiteye götürmesini tavsiye etti. Bir kararla karşı karşıya kaldım: ya 24 saat kişisel koruma ile Braunschweig [Brunswick] 'e gidebilirdim, ya da ismimi değiştirip Londra İktisat Okulu'na gidebilirim. ”

S, Ladson soyadını seçti çünkü ABD'deki Güney Carolina'dan büyük büyükannesinin adıydı. Rose adınıseçme sesbebi ise ilkokuldan beri Roschen takma adı verilmesiydi.

a4_5

Ancak LSE'deki yılı boyunca, Bayan von der Leyen, ekonomi üzerine yoğunlaşmak yerine, zevk alarak zaman harcadığını itiraf etti ve Die Zeit gazetesine şu açıklamalarda bulundu:
“Okuduğumdan çok daha fazla yaşadım. Detay yok, lütfen. Sadece bu: 1978'de bir yıl boyunca uluslararası, renkli bir kentte yaşadım. Benim gibi monoton, beyaz Almanya'dan gelen biri için bu büyüleyici bir deneyim oldu.
Benim için Londra, modernitenin özü idi: özgürlük, yaşam sevinci. Bu bana bugüne kadar sakladığım iç özgürlüğü verdi. Burada farklı kültürlerin bir arada çok iyi yaşayabileceklerinin farkına vardım.”

Bayan von der Leyen'in Birleşik Krallık'taki yılı, Alman yetkililerinden kaçan Kızıl Ordu Grubu'nun önde gelen üyelerinden Londra'daki Astrid Proll'deki tutuklanması ile aynı zamana denk geldi.

Proll, takma adı olan Anna'yı, Eylül 1978'de Özel Şube tarafından tutuklanmasından önce Doğu Londra'daki Hackney'de saklandı.

Proll, banka soygunundan mahkûm edildi, ancak daha sonra Londra'ya döndü ve Independent gazetesinde bir resim editörü olarak çalıştı.

Tıp profesörü Heiko von der Leyen ile evlenen Leyen, Stanford Üniversitesinde öğretim görevlisi oldu ve Kaliforniya'ya taşındı.

Çiftin şu anda biri Oxford Üniversitesi'nde okuyan yedi çocuğu var. Londra açıkça Bayan von der Leyen'i etkiledi. Hatta çocuklarından birine Londra'nın bir bölgesi olan Cockney adını verdi.

a2_8

 

Haber Ara