Dolar

32,6680

Euro

34,8341

Altın

2.520,47

Bist

9.524,59

Lavrov: Irak hakkındaki karar Iraklılara aittir

Sergey Lavrov, Irak’ın küçük devletçiklere bölünmesinin Moskova tarafından kabul edilemeyeceğini söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-27 11:47:12

Lavrov: Irak hakkındaki karar Iraklılara aittir

Shafaqna'nın haberine göre, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, daha önce yaptığı açıklamalarda Irak'ın bölünmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getirmişti. Bu konuda Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan çok net bir açıklama geldi. Lavrov, „Irak halkı kendi ülkelerinin geleceğine ilişkin kararı kendisi vermelidir. Irak'ın bugün mevcut olan yapısı korunmalıdır. Moskova asla bu ülkenin bölünmesi düşüncesini kabul etmeyecektir.“ dedi.

Biden'in ifade ettiği gibi Irak'ın Şii ve Sünni olarak ikiye bölünmesi ve Kürtlerin de bağımsız bir ülke olması görüşünün asla kabul edilemeyeceğini vurgulayan Rusya Dışişleri Bakanı, „Ben bu görüşe karşıyım ve bu söylemin sorumsuzca ifade edilmiş bir söz olduğunu düşünüyorum. Bu asla kabul edilemez. Biz Sünnileri bir bölgeden boşaltmak ve oraya Şiileri yerleştirmek veya Şiileri bir yerden çıkarıp oraya Sünnileri getirmek gibi saçma bir projeyi kabul edemeyiz. Buna etnik ve sosyal mühendislik denir. Bu, Irak'ın dışarıdan tanzim edilmesi demektir. Moskova asla böyle bir şeye muvafakat etmez. Bu düşünce hiçbir zaman hayata geçirilemez.“ açıklamasında bulundu.

Irak'ta bulunan farklı kavimlerin yıllardır bir arada yaşadıklarına dikkat çeken Lavrov, „Irak'taki Şiiler, Sünniler ve Kürtler ülkelerinin geleceği hakkında ortak kararı kendileri vermelidir. Dışarıdan müdahale ile bu ülkeyi bölmeye çalışmak gerçekçilikle bağdaşmaz.“ ifadesini kullandı.

Irak'ın bölünmesi gerektiği görüşünü ilk olarak Joe Biden 2006 yılında New York Times'da yayımlanan makalesinde dile getirdi ve bugüne kadar hep savundu.

Irak hükümeti ve ülkedeki etkin siyasi  grupların bu görüşe karşı olduğu ise herkes tarafından bilinen bir gerçek.

Haber Ara