Dolar

32,3187

Euro

35,0651

Altın

2.307,92

Bist

9.079,97

Lavrov'dan NATO'ya İsveç tehdidi

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, NATO'nun İsveç'e girmesi halinde önlem alacaklarını söyledi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-29 06:05:41

Lavrov'dan NATO'ya İsveç tehdidi

Ajanslarda yer alan bilgide; Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İsveç'in NATO'ya üye olması durumuna cevaben tedbir alma hakkını saklı tuttuklarını söyledi.

İsveç'in Dagens Nyheter gazetesine konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Eğer İsveç, NATO'ya üye olmaya karar verirse, İsveçlilerin bize saldıracağını düşünmeyiz. Bundan emin olabilirsiniz. Ama, bu durumda İsveç askeri altyapısı NATO Yüksek Komutanlığı'na tabi olacağından elbette biz de kuzey sınırlarımızda gereken askeri ve teknik tedbirleri almak zorunda kalırız” dedi.

‘NELER YAŞANACAĞINI BİLİYORLAR' 

Lavrov, bunun sebebini de şöyle açıkladı: “Çünkü, sınırın karşı tarafında Rusya'yı tehdit gören ve her türlü onu caydırmak isteyen bir askeri ve politik bloğun bulunduğu gerçeğini gözardı edemeyiz.”

Tedbirlerin ne olacağı sorusuna Lavrov, “Bu benim işim değil, askerlerin, Savunma Bakanlığı ile Rusya Genelkurmay Başkanlığı'nın işi. Sınırın karşı tarafında, sınırın hemen yanında veya biraz uzağında, herhangi potansiyeli görünce bu potansiyelin aslında ne olduğunu ve NATO'nun bizi sıcak bir biçimde caydırma kararı alması durumunda neler yaşanacağını biliyorlar” yanıtını verdi.

‘SAYGIN GÖRÜNMEYE ÇALIŞIYORLAR, AMA BECEREMİYORLAR'

İttifakın son zamanlar büyük değişimden geçtiğini kaydeden Rus bakan, “Geçtimiz yıllarda ortaklığımız ve güven varken, birbirimizi tehdit olarak gösterme çabaları yokken NATO başkaydı. Şimdi ise bambaşka olduğu açık. Gerçi bir kırılma yaşadığını söyleyebilirim. Onlar saygın görünmeye çalışıyor, ama bazıları bunu beceremiyor” diye konuştu.

Avrupa'da herhangi bir çatışmacı askeri faaliyetin kışkırtılmasına ilgi duymadıklarını belirten Lavrov, ittifakla bir dizi anlaşmaya, ikili projelere sahip olduklarını belirterek, “Bu çalışmalarda biz her zaman güven artırıcı, şeffaflık önlemlerinin önemli olduğu gerçeğinden hareket ediyorduk” dedi. 

‘DENGELİ YANIT VERİYORUZ'

Rus karşıtı azınlığın, Rusya'yı tüm dünya için tehdit olarak göstererek NATO'yu Rusya karşıtlığı temelinde birleştirmek istediğini söyleyen Lavrov, şöyle devam etti:

“NATO, Ukrayna olaylarından çok önce, sınırlarımıza dayanmak için ellerini serbest bırakmayı istiyordu. Sanırım hiçbir aklı başında asker veya siyasetçi, bunu alkışlayacağımızı beklememeli. Biz tamamen duruma uygun ve dengeli yanıt veriyoruz.”

NATO ile diyaloga hazır olduklarını dile getiren Lavrov, geçmişte birçok önlemli konuda ortak programa sahip olduklarını belirterek, “Tüm bunlar, tamamen ideolojik nedenler yüzünden kapandı” yorumunda bulundu.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'un Rusya'yla ilişkilerin soğuk olduğu yönündeki ifadelerini değerlendiren Lavrov, “Bizim duruşumuz çok basit, biz hiçbir zaman dış politikamızda gücenmeyiz. İsveçli mevkidaşlarımızın şu anda gerekçe gösterdiği koşullara anlayışla yaklaşıyoruz. Eğer Margot Wallström, ilişkilerimizin soğuk olduğunu düşünüyorsa Rus fobisinin üretildiği merkezlerden rüzgar esmemesi için pencereyi kapatması lazım” dedi.

‘BRÜKSEL'İN ÜLTİMATOMUNU KABUL ETMEYİZ' 

Avrupa Birliği ile ültimatomlar ve zorlama tedbirler olmadan eşit ortaklar olarak konuşacaklarını kaydeden Lavrov, “Avrupa Birliği, eşit haklara ve karşılıklı saygıya dayalı, ültimatomların olmadığı diyaloga hazır olunca biz sadece memnun oluruz, çünkü eminim mevcut dönem uzun sürmez, çünkü biz beraber yaşamaya mecburuz” diye konuştu.

“Eğer Avrupa'da ileri görüşlü politikacılar kaldıysa, Avrupa Birliği ile Rusya'nın birbirinden ayrı olarak tamamen rekabetçi olamayacağını anlaması gerekir” diyen Rus bakan, Rusya'nın dış politikasının bundan sonra farklı olacağını belirterek, “Çünkü Batı, AB ve NATO'nun anlayışına göre biz herkese borçluyuz ve öncelikle onlar gibi olmalıyız. Ancak eğer örneğin Batı'da insan haklarına yaklaşım aşırı müsamaha ve serbestlik yönünde gelişiyorsa, bunun Hristiyanlığa dayanan kültürümüzün temellerine aykırı olması onları ilgilendirmiyor. Bu birçok örnekten sadece biri” yorumunda bulundu.

Batı'nın sürekli Rusya'ya ders vermeye çalıştığını belirten Lavrov, “Artık buna izin vermeyiz” dedi.

Haber Ara