Dolar

32,3369

Euro

35,2084

Altın

2.246,36

Bist

8.718,11

Lavrov: Batı, Balkanları Rusya’ya karşı bir atlama tahtasına dönüştürmeye çalışıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı’nın Balkanları Rusya’ya karşı kullanabilecekleri bir atlama tahtası haline getirmek için ısrarlı girişimlerde bulunduğunu söyledi. Lavrov, Balkan ülkelerinin Moskova ile ABD arasında seçim yapmaya zorlandığını vurguladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-17 16:09:31

Lavrov: Batı, Balkanları Rusya’ya karşı bir atlama tahtasına dönüştürmeye çalışıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Sırbistan ziyareti öncesinde Srpski Telegraf gazetesine konuşan Lavrov, Soğuk Savaş'ın bitmesinden sonra Batı'nın Avrupa-Atlantik bölgesinde Rusya'nın çağrısını yaptığı eşit ve sarsılmaz bir güvenlik mimarisinin oluşturulmasına yönelik ortak çalışmalardan kaçındığını ifade etti.

Lavrov'a göre, Batılı ülkeler güvenliği sağlamak için çaba göstermek yerine kendi kontrollerindeki jeopolitik bölgeleri genişletip Avrupa kıtasında yeni ayrışma hatları oluşturmaya çalıştı. Sözgelimi 1999 yılında uluslar arası hukuk kaba bir şekilde ihlal edilerek Yugoslavya 2 buçuk ay bombalandı, daha sonra da bu saldırganlığı meşru çıkarmak için Kosova'nın tek taraflı olarak ilan ettiği bağımsızlığı tanındı. Rusya karşıtı bu politikanın sonuçlarından biri de Şubat 2014'te Kiev'deki darbenin ABD ve çok sayıda Avrupa ülkesi tarafından desteklenmesi oldu.

‘BALKAN ÜLKELERİNE YA BİZ YA RUSYA DENİYOR'

Lavrov "Batı'nın Ukrayna'daki trajedilerden ders almadığı gibi bir izlenim alıyoruz. Bugün Balkanlar da Rusya'ya karşı yeni bir atlama tahtası haline getirilmeye çalışılıyor, bölge ülkelerinden ısrarla ya Moskova, ya da Washington ve Brüksel arasında seçim yapması isteniyor" dedi.

Lavrov, Belgrad'ın Moskova ile ilişkilerini kesmesi için yöneltilen baskıların farkında olduklarını, Sırbistan'ın buna karşı koyduğunu ifade ederek şöyle devam etti: "Sırbistan'ın çok yönlü ve bağımsız dış politikasını çok olumlu değerlendiriyoruz. Bu durum halkınızın çıkarlarına hizmet ediyor" dedi.

Haber Ara