Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Latin Amerika Rousseff için tek ses: Bu parlamenter darbedir

Brezilya Senatosu’nun Rousseff’e ilişkin aldığı görevden azledilme kararı Latin Amerika ülkeleri tarafından kınandı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-01 14:37:11

Latin Amerika Rousseff için tek ses: Bu parlamenter darbedir

Sputnik'in aktardığı habere göre Brezilya'da geçici olarak görevinden alınan, Senato'nun dünkü kararıyla da görevinden azledilen eski Devlet Başkanı Dilma Rousseff'e Latin Amerika'dan destek gelmeye devam ediyor.

MORALES: DILMA, LULA VE HALKLARININ YANINDAYIZ

Hem Rousseff hakkındaki karara hem de bir diğer eski Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'ya yönelik sürece tepki gösteren Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan bir açıklama yaptı. Morales, “Brezilya demokrasisine karşı yapılmış parlamenter darbeyi kınıyoruz. Bu zor zamanlarda Dilma, Lula ve halklarının yanındayız” ifadesini kullandı.

CORREA: AMERİKAMIZIN KARANLIK DÖNEMLERİNİ ANIMSATAN UYGULAMALARI KABUL ETMEYECEĞİZ

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa Twitter hesabında, “Maslahatgüzarımızı geri çağırdık. Bizlere, Amerikamızın karanlık dönemlerini anımsatan bu uygulamaları hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz” diye yazdı. Ekvador Kamu İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da hükümetin, Brezilya'da siyasi muhalifler ve muhalefet liderleri tarafından hazırlanmış, demokratik düzeni yıkan ‘darbeyi' kabul etmediği kaydedildi.

KÜBA: ROUSSEFF'İN GÖREVDEN ALINMASI EGEMEN İRADEYE SAYGISIZLIK

Küba ise yolsuzluk yaptığı veya suç işlediğine dair herhangi bir kanıt olmaksızın Rousseff'in görevden alınmasının egemen iradeye saygısızlık olduğunu açıkladı. Küba Komünist Partisi'nin resmi yayın organı Granma'da yayınlanan açıklamada, “Küba Cumhuriyeti'nin Devrimci Hükümeti, Devlet Başkanı Dilma Rousseff'e karşı gerçekleştirilen parlamenter ve hukuki darbeyi şiddetle reddediyor” ifadelerine yer verildi.

VENEZÜELLA'DAN BREZİLYALI SENATÖRLERE: VATAN HAİNLİĞİ YAPTILAR

Venezüella Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da Brezilya'daki Venezüella büyükelçisinin geri çağrıldığı, Brezilya ile siyasi ve diplomatik ilişkilerin dondurulduğu belirtildi. Açıklamada, “Brezilyalı vekilleri, vatan hainliğine imza attı ve ülkede bu göreve getirilmiş en dürüst devlet başkanını hedef aldı” ifadesi kullanıldı.

EKVADOR, VENEZÜELLA VE BOLİVYA BÜYÜKELÇİLERİNİ GERİ ÇAĞIRDI, BREZİLYA'DAN YANIT GELDİ

Latin Amerikalı liderlerin karara tepkisi bununla da sınırlı kalmadı. Ekvador, Venezüella ve Bolivya Brasília büyükelçilerini geri çağırdı. La Nacion'un haberine göre, Brezilya da bu üç ülkedeki büyükelçilerini ‘istişare' için Brasília'ya çağırdı. Görevi kötüye kullandığı iddiasıyla hakkında yürütülen azil davasında Senato, dün, 20'ye karşı 61 oyla Rousseff'in tamamen görevden alınması yönünde karar vermişti.

Haber Ara