Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Kafeslerde yaşayan çete üyeleri

AFP’nin baş fotoğrafçısı-muhabiri Yuri Cortez, memleketi olan El Salvador’da yaşanan trajediyi anlattı, fotoğraflarla kafeslerde yaşayan çete üyelerini haberleştirdi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-20 17:48:17

Kafeslerde yaşayan çete üyeleri

Kafeslerde yaşayan çete üyeleri ilk kez fotoğraflandı

AFP'nin baş fotoğrafçısı-muhabiri Yuri Cortez, memleketi olan El Salvador'daki yüksek güvenlikli hapishanelerde yaşanan trajediyi çektiği fotoğraflarla haberleştirdi.

El Salvador hapishanelerindeki şartları içerden görüntüleyen Cortez, gördüklerinin hikâyesini “Kısır döngü” başlıklı yazısında anlatırken, yakaladığı anların toplamından çarpıcı bir ülke tablosu çiziyor;

“Mavi çubuklardan sadece eller ve bacaklar çıkıntı yapıyordu. İnsanlar çeşitli seviyelerde 8x4 metre, bazen 3x2 metreden daha az olan hücrelere tıkıştırılmışlar. Basit beyaz şortlarla giyinmiş, yüzü bazen bir kumaş maske ile kaplı, çoğu çıplak ayaklı. Hava, keskin bir idrar ve ter kokusuyla doluydu.”

000_1x01z3

“Film çekeceğimi zannettiler”

Bu ziyaretinin kendisine bir film olup olmadığı sorulduğunu söyleyen Cortez, “Buna inanamıyorum. Bence gerçekten kafeslerde yaşıyorlar” diyor. Cortez şöyle devam ediyor;

000_1hm8qa000_1hm8q8

“Kafaları traşlı ve vücutlarında dövme olan bu adamların hepsi ülkemi, El Salvador'u, Honduras ve Guatemala gibi diğer Orta Amerika ülkelerini zayıf düşüren suç çeteleri olan Maras” ın üyeleri. Bu mahkumlar çoğunlukla Mara Salvatrucha veya MS-13, Barrio 18 çetelerindendir. Bu çeteler rakiptir ve Güney Amerika'nın çok ötesinde, fakir Salvadorlu göçmenlerin bulunduğu Los Angeles, California'ya kadar tanınırlar. 1970'lerde ortaya çıktılar veya entegre edildiler. ABD'de de Donald Trump yönetiminin Adalet Bakanlığı'nın gözü önünde varlıklarını ispatlamak için ölümüne savaştılar.”

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin sözkonusu çetelerin mahpus üyelerinin durumunu iyileştirme ve ıslah konusunda kararlılık belirttiğini hatırlatan Cortez, “Bu fotoğrafları çekmek için çok az zamanım vardı, sahneyi gözlerimle kucakladım, geniş açıya sahip oldum ve çerçevemi seçtim” diyerek anlatılanların tam tersine olduğunu şöyle anlatıyor;

000_1x050c

“Yaklaşık 6 milyonluk küçük bir ülke olan El Salvador'da çetelerin 70.000 üyesi var ve bunların 17.000'i hapiste. Patronları işlerini hücrelerinden yürütmeye devam ediyor ve fahişeler, uyuşturucu kullanıcıları da dahil olmak üzere gördükleri “cömertlik” konusunda birden fazla skandal yaşanıyor.

Akşam 5'ten sonra sokak korkusu

"Bu tutukluların çoğu, şiddet, gasp hatta cinayet vakalarına karışıyor. Çeteler beyaz kadın ticareti yapmakla, zorla kaçırmakla suçlanıyor. El Salvador, dünyadaki en yüksek cinayet oranlarından birine sahipp her gün suikastlardan payını alıyor. Hatta bazı aileler, genç çocuklarını korumak için saat 17:00'den sonra dışarı çıkmasını yasakladı.”

Bazı mahkumların gururla yaptırdığı dövmelerle anlattıkları hikayeler olduğunu, "Meksika Kutsal Ölümü, Guadalupe Bakiresi" veya şeytanın sembolü 666 onuruna bir dövme ile hangi gruba ait olduklarını gösterenlerin inançlarının da tahmin edilebileceğini belirten Cortez, bazen orada öldürülen insanların sayısını kaydettiklerini ifade ediyor.000_mvd6638163

“Kısır döngü”

18 yıldır yurtdışında muhabirlik yaptığını, Meksika ve Venezüella'da da görev aldığını anlatan Cortez, “ülkemin sadece şiddeti ile tanınması beni üzüyor. Bununla birlikte burada sörf için bölgedeki en iyi plajlara sahibiz, doğa yemyeşil ve ulaşım altyapısı geliştirilebilecek oldukça turistik alanlar var” diyor.

Cortez, hikayesini şöyle tamamlıyor;

“Çözüm, eğitim yoluyla, çocuklara ve sağlığa özel önem verilerek... Ancak fırsatların yokluğu, güvensizlik, birçok babayı Amerikan rüyasının peşinden gitmek için göç etmeye zorluyor. Aileler dağılıyor ve çeteler büyüyor. Bu, kısır bir üzüntü ve şiddet döngüsüdür”

Haber Ara