Dolar

32,5093

Euro

34,8204

Altın

2.477,38

Bist

9.530,47

Larnaka Müslümanlarından Hala Sultan'a ziyaret

Larnaka'da bulunan Peygamberimizin halasının defnedildiği Hala Sultan Tekkesi Ramazan Bayramının bitmesinin ardından ziyaretçi akınına uğradı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-07 13:50:12

Larnaka Müslümanlarından Hala Sultan'a ziyaret

Kıbrıs'ın güneyindeki Larnaka'da bulunan Hala Sultan Tekkesine ziyaretçiler akın etti.

Müftü Taliban Atalay, Ramazan vesilesiyle Larnaka'daki Hala Sultan Tekkesine yaklaşık 20 otobüs ile bin kişinin geldiğini bildirdi. Atalay, "Biz Hala Sultan Tekkesine yapılan bu ziyaretlerin bölge için ve bütün dünya için barışa iyi bir örnek olmasını umuyoruz." dedi.

HALA SULTAN KİMDİR?

Kabri Kıbrıs'ın Larnaka şehrindedir. Osmanlılar Kıbrıs adasını 1570 senesinde fethedince, Hala Sultan'ın kabri üzerine türbe, yanına cami yaptırdı.

Hicretin 28. yılında, Hazret-i Osman döneminde İslam Orduları ilk deniz seferini gemilerle Kıbrıs'a yaptı. Bu ilk deniz savaşına, bazı sahabiler ve hanımları da iştirak etmiş ve "Hala Sultan" bu seferde şehit olmuştur.

Peygamberimize yakınlığı sebebiyle Müslümanlar ona hep hürmet etmiştir. Birinci dünya savaşına kadar buradan geçen Osmanlı gemileri onu top atışı ile selâmlanmıştır. Kıbrıs'lı Türkler için "Hala Sultan Kabri ve Türbesi" önemli ziyaretgâhlardan biri olmuştur.

HALİME'NİN KIZKARDEŞİ

Türbe ve Camii, Güney Kıbrıs'ın liman şehri Larnaka'nın “Memleha” olarak bilinen “Tuz Gölü”nün kıyısındadır. Hala Sultan olarak bilinen Ümmü Haram gerçekte peygamberimizin halası değildir. Peygamberimize büyükannesi Selma tarafından akrabadır ve sütannesi Halime'nin kızkardeşidir. Bu nedenle kendisine teyze anlamında "halti" denilirdi, ifade zamanla Türkler arasında "hala"ya çevrilmiştir... Hala adı buradan gelmektedir..

Hazreti Osman zamanında büyük bir İslam ordusu ve gönüllüleri Trablusşam'dan Kıbrıs'a hareket ettiklerinde, yaşının hayli ileri olmasına rağmen, kocası ile birlikte Hala Sultan da bu sefere katılır. Hala Sultan'ın görevi, yaralıları tedavi etmekti. İslam ordusu Larnaka bölgesinde ilerlerken Cenevizlilerin saldırısına uğrar, Hala Sultan attan düşer ve boynu kırılarak şehit olur ve oraya defnedilir.

İslam Tarihi bu seferler hakkında şu bilgiyi vermektedir: Müslüman donanmasının ilk hedefi Kıbrıs olmuştur. Anadolu, Suriye ve Mısır için gerek ticari ve gerekse stratejik bakımdan büyük bir önem taşıyan Kıbrıs'a 649 yılında ilk sefer yapılmış ve bu sefer neticesinde adanın Müslüman hakimiyetine geçmiştir.

Hala Sultan'ın kabri 1571 yılında Osmanlılar Kıbrıs'ı fethedince bulunmuş ve üzerine bir türbe inşa edilmiştir. Türbenin çevresine 1795 te şadırvan, 1816'da cami yaptırılmak suretiyle küçük bir külliye oluşmuştur. Türbenin dışında bir mezar daha vardır bu mezar Hicaz Kıralı Hüseyin'in Türk olan karısına aittir.

FİLİSTİN'İN TAŞLARI

Hala Sultan hakkında çok yaygın olan bir efsane vardır. Hala Sultan eşi ile Filistin'e gittiklerinde, bir Yahudi'nin kapısı önünde üç taş görür ve taşları satın alır. Yahudi, “Taşları ne zaman kaldıracaksınız?” diye sorunca Hala sultan, “Lazım olduğu zaman” der. Şehit olduğu zaman bu taşlar Kıbrıs'taki kabri üzerinde görülür. Yahudi, durumu öğrenip Kıbrıs'a gider ve taşları Hala Sultan'ın kabrinde görünce Müslüman olur.

Hala Sultan Türbesi, Kıbrıs'taki İslam varlığını teşkil etmesi nedeni ile adadaki Türklerin en önemli ziyaret yeri olmuştur. 1959'da onarım geçiren ve içine bir kütüphane yapılan türbe 1963'te Rumlar tarafından tahrip edilmiştir. Yüzlerce, ziyaretçisi olan bu kutsal yer, günümüzde Rum tarafının insafına terk edilmiştir. 

Haber Ara