Dolar

32,4961

Euro

34,9162

Altın

2.435,83

Bist

9.716,77

Lac Rose: Pembe Göl

Lac Rose hakkında biraz daha bilgi sahibi olmak isteyenler böyle gelsinler, çünkü bu yazımda size pembe gölü anlattım!

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-31 19:19:50

Lac Rose: Pembe Göl

Lac Rose eşsiz doğanın içinde yer alan sayısız nefes kesici güzellikten biri. Özellikle doğayı ve doğal güzellikleri keşfetmek için yola çıkan gezginlerin de muhakkak uğrak yerlerinden biri olmalı. Bir masalın içinden çıkmışcasına var olan güzelliği ile Lac Rose gökyüzünde ve dünyanın su ile kaplı bölgelerinde görmeye alıştığımız mavi renk adına ezber bozuyor ve pembe bir göl ile bizi buluşturuyor. Peki bu nasıl oluyor? Pembe Göl Nerede?

Bu güzeller güzeli doğa harikası Senegal'de bulunuyor. Yani, yolunuz oraya düştüğü zaman muhakkak ilk durağınız olmayı da hak ediyor. Cap-Vert yarımadasının kuzeyi boyunca uzanan göl Senegal başkenti olan Dakar'ın da 30 kilometre kadar kuzeydoğusunda yer alıyor.

Lac Rose'un Büyüsü Nedir?

Pembe göl hakkında bilgi isteyenleri biraz daha aydınlatıyorum. Elbette masal gibi görünen bu göl bir masal değil. Her milimetreküpü gerçek. Pembe rengi de bir elfin veya büyücünün iyilik dolu değneğinin dokunuşu ile ortaya çıkmış değil. Her gerçek gibi bunun da tabi ki bilimsel bir açıklaması var.

Pembe göl içinde bulunan Dunaliella Salina adından algleri bulunuyor. Bu algler suya pembe rengini veriyor. Algler, yani su yosunları gün ışığını aldıkları zaman kırmızı renk pigmentlere sahip oldukları için bu rengi yansıtıyorlar. Tabii kırmızının bu kadar yoğun görülmesi yerine, pembe bir rengin ortaya çıkmasında bembeyaz kumların da etkisi olduğunu belirteyim. Yani, kırmızı pigmentlerden yansıyan kırmızı ışık, beyaz kumlardan yansıyan beyaz ışık ile bir kırılmaya uğruyor ve ortaya “pirenses” gibi bir göl çıkıyor. :)

avustr-777x400

Gölün pembe rengini net bir biçimde görebilmek için en ideal sezonu ise Kasım ve Haziran arası oluşturuyor. Havanın açık olduğu bu sezon boyunca yosunlar gün ışığını bol bol absorbe edip bol bol pembe rengi yansıtıyorlar. Bununla beraber yağmur sezonu açıldığı zaman -ki bu da Temmuz ve Ekim arası oluyor- gölün rengini capcanlı haliyle görmeniz pek mümkün olmuyor.

Tatlı Görünür Ama Yakar

Bu masum ve dingin görüntüsü ise size hemen yanıltmasın. Yani renginden yola çıkarak gölün pamuk şeker tadında olduğunu düşünürseniz diliniz yanabilir. Şunu söyleyeyim, içinde %40 oranın tuz bulunuyor. Bu oran o kadar yüksek ki bir insanın bu gölde batması mümkün değil. Hiç yüzme bilmeseniz bile suyun kaldırma kuvveti size yüzmeyi, yine beceremezseniz suyun üstünde durmayı istemeseniz bile öğretir. Fizik kuralları pembe tanımaz! :)

Pembe göl Senegal'de ticaretin de bir kolunu oluşturuyor. Göldeki tuzdan ticari amaçla da faydalanılıyor. Batı Afrika'nın yerel halkının kadın ve erkeklerden oluşan 3000 kişilik bir ekibi gölden tuz çıkarmak için çalışıyor. Günde 6 - 7 saat çalışan işçilerin çıkardığı tuz ise belli başlı olarak Senegalli balıkçıların yakalamış olduğu balıkları muhafaza etmek için kullanılmaktadır. Bu arada merak etmeyin; bu kadar yüksek oranda tuz çıkarmak için göle giren işçilerin koruyucu birer kıyafetleri var ve bu sayede derilerine bir zarar da gelmiyor.

Sevgili Timetürk okurları, işte pamuk şeker renginde ve çubuk kraker tadındaki pembe göl hakkında biraz da olsa fikir vermiş oldum. Yine de gidip görmeden pek anlaşılacak gibi değil. Hakkında hiçbir şey bilmeseniz bile güzelliği ile sizi büyülemeye yetecek olan Lac Rose, diğer adı ile Lake Retba Senegal'de sizleri bekliyor! :)

Hazırlayan: Özlem Akçin (Özlem Keşifte)

Haber Ara