Dolar

32,3640

Euro

35,0107

Altın

2.325,50

Bist

9.094,41

KYB'nin istihbarat müdürüne tutuklama

Irak'taki Süleymaniye Mahkemesi, bir televizyon kanalının sahibine suikast düzenlediği gerekçesiyle, KYB İstihbarat Servisi Müdürü Cengi hakkında tutuklama kararı çıkardı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-10 12:53:23

KYB'nin istihbarat müdürüne tutuklama

Irak'taki Süleymaniye Mahkemesi'nin, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) İstihbarat Servisi Müdürü ve eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin yeğeni Lahor Şeyh Cengi hakkında tutuklama kararı çıkardığı belirtildi.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Cengi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yayın yapan NRT Televizyonu Sahibi Şahsuvar Abdulvahid'e suikast düzenlemek suçundan yargılanacak. Mahkeme, Cengi'nin avukatı tarafından sunulan "tutuklama kararının" iptali yönündeki talebi reddetti.

Cengi, KYB'nin resmi sitesinde yayımladığı yazılı açıklamada, "iddianın asılsız olduğunu" savunarak, "Suçlu olduğumu kanıtlayacak hiçbir belge yoktur. Mahkemeye gitmeye ve kendimi savunmaya hazırım. Doğru bulmasam da mahkemenin kararına uyacağım. Fakat bu girişim, tamamen küçük düşürmek ve algı oluşturmak içindir. Beni yıpratmayı amaçlıyorlar" ifadelerini kullandı.

Abdulvahid, 26 Ekim 2013'te Süleymaniye kentinde uğradığı silahlı saldırıda yaralanmış, Süleymaniye Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda saldırıdan sorumlu tuttuğu Cengi'den de davacı olmuştu.

IKBY güvenlik ve istihbarat kurumları, resmi olarak Başkan Mesut Barzani'ye bağlı olsa da fiili olarak parti yöneticilerinin talimatlarına göre hareket ediyor. Kürdistan Demokrat Partisi'nin hakim olduğu yerlerde istihbarat birimlerini oğul Mesrur Barzani, KYB'nin hakim olduğu bölgelerde ise Talabani'nin yeğeni Cengi yönetiyor. Bu nedenle Mesrur Barzani, IKBY Güvenlik Ajansı Müsteşarı, Lahor Şeyh Cengi de İstihbarat Servisi Müdürü olarak görev yapıyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara