Dolar

32,5770

Euro

34,9051

Altın

2.439,54

Bist

9.645,02

KYB'deki kriz için Maliki de devrede

IKBY'de Talabani'nin partisi KYB'deki kriz büyürken çözüm için eski başbakanlardan Maliki'nin de devreye girdiği belirtiliyor

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-05 17:14:22

KYB'deki kriz için Maliki de devrede

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ile birlikte en büyük partisi olan Kürdistan Yurtseverler Birliği'nde (KYB) fiili bölünme meydana geldi. Yeni kurulan parti içi karar verici bir organ, kendileri dışında alınacak kararları tanımayacaklarını açıkladı. Bunun üzerine krizin çözümü için Irak eski Başbakanı ve Kanun Devleti Bloğu ile Dava Partisi lideri Nuri Maliki'nin devreye gireceği belirtiliyor.

KYB'nin önemli isimlerinden Kosrat Rasul Ali ve Barham Salih, parti içinde bir grubun "etik olmayan" şekilde hareket ettiğini belirterek, yeni bir karar verici organ kurduklarını ve organ dışında alınan kararların tanınmayacağını ilân etti. Ali ve Salih'e, parti Politbürosu, liderlik komitesi ve milletvekillerinden çok sayıda isim destek verdi.

KYB içerisinde partiyi kontrol eden bir grubu suçlayan ikili, "uzun süre sabırla beklediklerini", ancak bu grubun zarar verici siyasetlerine doğrudan ya da dolaylı olarak devam ettiğini söyledi. Ali ve Salih, bu grubun Erbil'de kabine üyesi olup petrol gelirlerinden pay aldığını, fakat Süleymaniye'ye geldiklerinde "eleştirel" ve "tatmin olmaz" tutum sergilediklerini ileri sürdü.

Ali ve Salih, kurdukları karar verici organın KYB kongresi toplanana kadar iş göreceğini de duyurdu. Barham Salih'in, hem ABD'li hem de İranlı yetkililerle iyi ilişkiler geliştirmiş, Kürdistan'da saygı duyulan bir lider olduğuna dikkat çekiliyor. Kosrat Rasul ise, uluslararası alanda tanınır olmamasına rağmen, Kürtler arasında iyi tanınan, eski bir Peşmerge komutanı.

Bu arada partide yaşanan krizin çözülmesi için Nuri Maliki'nin devreye gireceği öğrenildi. İran'ın devreye girdiğine dair çıkan haberler ise Süleymaniye'deki İran başkonsolosu tarafından yalanlandı. Bu arada KYB'deki siyasi krizi çözmek Cumhurbaşkanı Fuat Masum dün Süleymaniye'ye gitti.

Haber Ara