Dolar

32,3267

Euro

35,0819

Altın

2.291,91

Bist

8.982,75

KYB: Bağdat, referanduma engel olamaz

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Sekreteri Mele Bahtiyar, Irak merkezi hükümetinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) referandum yapmasını önleyemeyeceğini söyledi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-11 13:29:08

KYB: Bağdat, referanduma engel olamaz

Rudaw'ın aktardığına göre, ‘Tartışmalı bölgelerde referandum yapılması' başlıklı bir konferansa katılan KYB Politbüro Sekreteri Bahtiyar, Bağdat hükümetinin Irak anayasasının izin vermediğini belirterek Erbil yönetiminin referandum yapmasını engellemeye çalıştığını kaydetti.

“Irak kendisini medeniyet beşiği olarak tanıtıyor. Biz medeniyet beşiği ol demiyoruz. En azından makul bir devlet ol, milletimizin görüşünü almamızı kabul et. Hangi hakla Irak hükümeti bizim yerimize karar veriyor?” diyen Bahtiyar, referandumun ‘demokrasi süreciyle ilgili ulusal bir mesele' olduğunu vurguladı.

Bahtiyar, “Bu konu birey ve toplumun hakkıdır. Madem anayasa demokrasi temeline dayanıyor biz de bundan istifade ederek demokrasi sürecine hizmet edecek şekilde, anayasa çerçevesinde referandumu gerçekleştireceğiz” diye de ekledi.

Merkezi hükümetin ‘referandumun anayasaya aykırı' olduğu yönündeki açıklamalarına da tepki gösteren Bahtiyar, şöyle devam etti:

“Keşke bunun söyleyeceklerine 10 yıl önce anayasanın 140. maddesini uygulayarak, Kerkük, Şengal ve Hanekin başta olmak üzere tartışmalı bölgeler Kürdistan Bölgesi'nin idaresine alınsaydı. Veya tartışmalı bölgelerde referandumun yapılmasını öngören söz konusu maddenin son aşaması yerine getirilseydi. O bölgelerde referandum yapılsaydı. O zaman Irak hükümeti, BM, kamuoyu, Araplar, Türkmenler ve herkes için; milletimizin çoğunluğunun o bölgelerin Kürdistan'a yeniden katılmasını destekleyip desteklemeyecekleri ortaya çıkardı.”

Bahtiyar, Bağdat hükümetinin 10 yıldır Kürtleri oyalayarak anayasayı uygulamaktan kaçındığını söyledi ve “Biz sonuçta inandığımız yolu takip ederek demokrasi stratejisini uygulayacağız. Bu strateji, demokrasi görevini yerine getirerek anayasanın 140. maddesini uygulamaktır. Anayasada yer alan referandumun yapılması maddesi, milletimizin menfaatine ve demokrasi sürecine uygun olmalı. Eğer tartışmalı bölgeler sırf Arap olsaydı Irak hükümeti ‘tartışmalı bölgeler' olarak anayasaya girmesine izin vermezdi” dedi.

Halkın görüşünü almak için referandumun yapılacağını belirten Bahtiyar, “Biz kendi milletimize Kürdistan'ın bağımsızlığını isteyip istemeyeceğini soracağız. Açıkça şunu belirtiyoruz: Eğer çoğunluk Kürdistan'ın bağımsızlığın kabul etmezse ne KYB ne KDP ne de başka bir parti zorla bağımsızlığı getiremez” ifadelerini kullandı.

Haber Ara