Dolar

32,5160

Euro

34,9300

Altın

2.446,82

Bist

9.705,61

Kuzey Makedonya Başbakanı Zaev: FETÖ ile mücadelede Türkiye’nin yanındayız

Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, FETÖ ile mücadeleye yönelik milletvekillerinden gelen soruları yanıtladı. Başbakan Zaev, bazı bilgileri paylaşamayacağını söyleyerek FETÖ ile mücadelesinde Türkiye’nin yanında olduğunu ifade etti.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-26 21:46:22

Kuzey Makedonya Başbakanı Zaev: FETÖ ile mücadelede Türkiye’nin yanındayız

Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, dün mecliste milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) Milletvekili Aleksandar Velyanovski, Başbakan Zaev'e hitaben “Makedonya Cumhuriyetinin, ABD, NATO ve AB ortaklarının yanı sıra ekonomide olduğu gibi askeri ve güvenlik alanda da en önemli stratejik ortaklarından biri olan Türkiye'dir. Makedonya Cumhuriyeti kanuni ve bürokratik şartları yerine getirmekle mükelleftir, daha dorusu NATO üyeliği ve gaye edinildiği AB üyelik için müzakere başlamada en önemli konu organize suçla mücadeledir. Bu da devletteki en önemli göstergedir.” dedi.

“KUZEY MAKEDONYA'DA TİCARİ AKTİVİTELER ADI ALTINDA FETÖ MEVCUTTUR”

New-Project-2021-03-26T154616.461

Kırım Haber Ajansı'nda yer alan habere göre milletvekili Aleksandar Velyanovski, Başbakan Zaev'e sorularını şöyle yöneltti:

“Herkes tarafından bilinen bir sırdır ki; Makedonya Cumhuriyetinde, ticari aktiviteler adı altında FETÖ yapılanması mevcuttur. Ki bunlar, ABD de dahil olmak üzere birçok ülkede soruşturma ve kovuşturma altındadır. Sorum; daha doğrusu kamuoyunda ele alınan ve sizlere sorun olarak karşınıza çıkan ‘Yahya Kemal, Zaman Makedonya, Çağ DOOEL Skopje, Başak Turs DOOEL Skopje, MİBA sahipleri, şirket yöneticileri ve çalışanlarına' geçerli seyahat belgeleri olmamasına rağmen ikamet ve çalışma izinleri neden verildi?

Bunlarla ilgi dost ve partner bir ülke ile irtibata geçilip, bunlar hakkında davaların olup olunmadığı konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu mu? Bizim ilgili kurumlarda, bu kişilerin Makedonya Cumhuriyetinin iç siyasetine karıştıklarına dair bilgi var mıdır? Bu risklerin engellenmesi için tedbirler alınmakta mıdır? Bu şirketlere finansal kontroller yapılmakta mıdır? Devlette birileri finans alanındaki yolsuzluklar konusunda kontrol yapmakta mıdır?”

“DAHA FAZLA AÇIKLAMA YAPAMAYACAĞIM”

Zaev, iki ülke arasında asırlara dayanan kopmaz bağların olduğuna değinerek, daha önce FETÖ'yü bir terör örgütü olarak adlandırdıklarını ve darbe girişimini kınadıklarını ifade etti.

Başbakan Zaev, Makedonya'nın bağımsızlığından bu yana 30 yıl içerisinde savunma, içişleri, eğitim, kültür ve birçok alanda Türkiye ile iş birliğinin olduğunu dile getirdi. Ayrıca Başbakan Zaev, yasalar ve uluslararası hukuk çerçevesinde sürecin devam ettiğini, kendisinin de en üst düzeyde bilgi verdiğini, bazı şahısların iadesi için ek deliller istediklerini kaydetti. Zaev, FETÖ ile ilişkili şahıs ve şirketler ile ilgili gizli bilgilerin de yer aldığı bu konularda daha fazla açıklama yapamayacağını söyledi.

“TÜRKİYE, KUZEY MAKEDONYA'DAKİ EN BÜYÜK YATIRIMCILARDAN”

Türkiye ile işbirliğinin asırlarca süreceğini söyleyen Zaev, Türkiye'nin Kuzey Makedonya'daki en büyük yatırımcılardan olduğunu ve NATO ve AB süreçlerinde destek verdiğini kaydetti.

Haber Ara