Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Kuzey Kutbu'nda 'soğuk' savaş!

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Michael Murphy, Rusya’nın Arktik bölgedeki eylemlerinden rahatsızlığını dile getirdi. Murphy, Rusya’nın Arktik bölgedeki güçlenen askeri varlığının NATO’nun Kuzey Atlantik’teki anti-denizaltı savunma hattı için tehdit oluşturduğunu ifade etti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-17 16:04:22

Kuzey Kutbu'nda 'soğuk' savaş!

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Michael Murphy, Rusya'nın Arktik bölgedeki eylemlerinden rahatsızlığını dile getirdi. Murphy, Rusya'nın Arktik bölgedeki güçlenen askeri varlığının NATO'nun Kuzey Atlantik'teki anti-denizaltı savunma hattı için tehdit oluşturduğunu ifade etti.

ABD'li diplomat, “Çin ve Rusya ABD, Batı ve müttefiklerinin çıkarlarına giderek daha aktif bir şekilde meydan okumaya çalışıyor. Arktik bölge de istisna oluşturmuyor” açıklamasında bulundu.

Rusya'nın Arktik bölgede gelişmiş bir altyapı oluşturduğuna, Kolsk Yarımadası'na S-400 füze savunma sistemleri göndereceğini duyurduğuna ve yeni Arktik askeri birlikleri oluşturduğuna dikkat çeken Murphy, Moskova'nın bu eylemlerinin toprak savunması dışına çıkarak, (Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde İngiltere, İzlanda ve Grönland arasında yer alan) GIUK bölgesini tehdit ettiğini iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin Rusya'nın Arktik bölgedeki eylemlerinin NATO için tehdit oluşturduğu şeklindeki açıklamasını değerlendiren Rus vekil Şvıtkin, bölgedeki Rus askeri varlığının tüm uluslararası anlaşmalara uygun olduğunu vurguladı.

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Yuriy Şvıtkin,  bölgedeki Rus askeri varlığının tüm uluslararası anlaşmalara uygun olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Savunma niteliği taşıyan potansiyel, (Arktik bölgede) uluslararası hukukun tüm normlarına ve çeşitli silah anlaşmalarına tamamen uygundur. Bu şekilde ülkemizin kuzey kısmını korumuş oluyoruz, bu yönde savunma bileşenimizi güçlendirmek ve ulusal çıkarlarımızı savunmak için mümkün olan her şeyi yapacağız.”

Rusya'nın Arktik bölgedeki savunma potansiyelinin ‘NATO ülkelerinin askeri varlıklarını arttırmalarına orantılı olduğunu' ifade eden Şvıtkin, “Bana göre bu açıklama, NATO ülkelerinin bölgedeki askeri potansiyelini arttırma olasılığını haklı çıkarma girişimidir ve bu elbette ki kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Haber Ara