Dolar

32,3669

Euro

34,9585

Altın

2.324,59

Bist

9.079,97

Kuzey Kore ve Güney Kore'den nükleer anlaşma

Güney Kore liderinin Kuzey Kore lideryle gerçekleştirdiği zirve, Pyongyang'da Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması konusunda anlaşma sağladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-19 13:57:07

Kuzey Kore ve Güney Kore'den nükleer anlaşma

Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da düzenlenen zirvede Kuzey ve GÜney Kore liderleri Kore yarımadasının nükleer silhlardan arındırılmasını kararlaştırdı.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Moon, tarafların "nükleer silahlardan arındırılma konusunda bir yöntem üzerinde" anlaşmaya vardıklarını söyledi.

"Büyük bir atılım"

Kim de bu zirveyi askeri barışın sağlanmasına yönelik "büyük bir atılım" olarak tanımladı.

Liderlerin iki ülke arasında demiryolu bağlantısı kurma, ailelerin yeniden birleşmesine izin verme ve sağlık hizmetleri alanında işbirliğine gitme konusunda da anlaşmaya vardıkları açıklandı.

Taraflar, varılan kararlarla ilgili bir anlaşmaya da imza attı.

Moon imza töreninin yaptığı açıklamada, "Kuzey, ilgili ülkelerden gelecek uzmanların eşliğinde Tongchang-ri füze motoru test alanını ve füze fırlatma tesisini tamamen kapatmayı kabul etti" dedi.

"Seul'u ziyaret edeceğim"

Kim de "yakın bir gelecekte Seul'u ziyaret edeceğine" söz verdiğini belirtti. Bu ziyaretin gerçekleşmesi halinde, Kim Güney'e giden ilk Kuzey Kore lideri olacak.

Aralarında ateşkes anlaşması olan ancak halen bir barış anlaşması yapılmadığı için teknik olarak savaş hali devam eden Kuzey Kore ile Güney Kore arasında görüşmeler bu yıl içinde başlamıştı.

Nisan ayındaki tarihi zirveden bu yana bu, iki liderin yaptığı üçüncü görüşme oldu.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara