Dolar

32,5053

Euro

34,5724

Altın

2.498,17

Bist

9.548,09

Kuzey Kore'nin serbest bıraktığı ABD vatandaşı öldü

Geçen sene gittiği Kuzey Kore'de bir otelden 'propaganda tabelası' çaldığı gerekçesiyle tutuklanan ve 15 yıl hapse mahkum edilen üniversite öğrencisi serbest bırakıldıktan bir hafta sonra yaşamını yitirdi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-20 06:23:32

Kuzey Kore'nin serbest bıraktığı ABD vatandaşı öldü
Kuzey Kore'de yaklaşık 15 ay tutuklu kaldıktan sonra geçen hafta serbest bırakılan 22 yaşındaki ABD'li öğrenci Otto Warmbier'in hayatını kaybettiği bildirildi.

Virginia Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğrencisi Warmbier geçen yıl turist olarak gittiği Kuzey Kore'de bir otelden "propaganda tabelası" çaldığı ve böylece "devlete karşı suç işlediği" gerekçesiyle tutuklandı.

Yargılama sonucu 15 yıl ağır iş cezasına çarptırılan Warmbier'in tutuklandıktan kısa bir süre sonra gıda zehirlenmesi geçirdiği ve beyin dokularının ciddi hasar görmesi nedeniyle yaklaşık bir yıl komada kaldığı belirtildi.

Geçen hafta salı günü serbest bırakılıp Ohio eyaleti Cincinati kentinde bulunan evine getirilen genç, Cincinati Üniversitesi Hastanesine kaldırıldı.

Warmbier'in ailesi, öğrencinin ölümü yazılı bir açıklamayla duyurdu. Açıklamada, "Oğlumuz Otto Warmbier'in hayat yolculuğunu tamamladığını üzüntüyle duyuruyoruz. Kendisini seven ailesinin yanında Otto bugün saat 02.20'de hayatını kaybetti." ifadelerine yer verildi.

Oğullarının Kuzey Kore'nin kötü muamelesine maruz kaldığını belirten aile, Warmbier'in Cincinati'ye döndüğünde konuşamadığı, duyamadığı, göremediği ve sözlü ifadelere tepki veremediğini kaydetti.

- Trump'tan kınama

ABD Başkanı Donald Trump bir açıklama ile Warmbier'in ailesine taziyelerini iletti ve Kuzey Kore yönetimini kınadı.

Beyaz Saray tarafından yayınlanan açıklamada Trump, "Otto'nun kaderi, masum temel insan onuruna ve hukukun üstünlüğüne saygı duymayan rejimlerin eline düşmüş masum insanların trajedilerini engellemek üzere yönetimimin kararlılığını derinleştirmiştir." değerlendirmesini yaptı.

Haber Ara