Dolar

32,5566

Euro

34,8383

Altın

2.433,81

Bist

9.722,09

'Kuzey Kore füze fırlatmak için yapay ada inşa ediyor'

Los Angeles Times isimli ABD gazetesi

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-05 13:37:54

'Kuzey Kore füze fırlatmak için yapay ada inşa ediyor'

Gazete bölgede çekilen uydu fotoğraflarına dayandırdığı haberinde, kıtalararası balistik füze fırlatmak için kullanılan Sohae test alanı çevresinde dikdörtgen parseller şeklinde inşa edilen adalarda askeri amaçlı tesisler ve yollar inşa edildiğini öne sürdü.

Gazeteye konuşan Washington merkezli istihbarat firması Strategic Sentinel'in yöneticilerinden Ryan Barenklau, "Adaların şu anda ne için kullanıldığı hakkında kesin açıklamalarda bulunamıyoruz. Büyük ihtimalle askeri amaçlı. Adalarda inşa edilen yollarda geniş dönüşler var. Bu o yolların çeşitli askeri araçlar için yapıldığını akla getiriyor" dedi.

Barenklau ayrıca uydu fotoğraflarında görülen açık renk yamaların fırlatma rampaları için kullanılan 'ısıya dayanıklı çimento' olabileceğini belirterek adalarda büyük ihtimalle Kuzey Kore lideri Kim Jong-un için gözlem merkezlerinin inşa edilmiş olduğunu söyledi.

Ancak Kuzey Kore resmi medyası adaların fazladan tarım alanı açma amaçlı olarak inşa edildiğini söylüyor.

Los Angeles Times da adaların bazılarının daha önce 2012'de bittiği rapor edilen Taegyedo Gelgit Bölgesi Arazi Islahı Projesi kapsamında yapılmış olabileceğini belirtti.

Maryland Üniversitesi'nden teknoloji araştırmacısı Steve Sin ise gazeteye yaptığı açıklamada Kuzey Korelilerin her şeyi 'çifte amaçlı' inşa ettiğini söyleyerek adaların hem tarım hem de askeri amaçlı kullanılabileceğini iddia etti.

Pyongyang yönetimi yapay ada konusunda Çin'e özenmiş olabilir. Zira Çin, ABD ve müttefikleri tarafından Güney Çin Denizi'nde inşa ettiği yapay adalarda askeri tesisler kurmakla suçlanıyor.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian martta yaptığı açıklamada "İnsan yapımı adalar sivil amaçlarla inşa edildi. Bunların içinde gerekli olan savunma amaçlı tesisler de var" demişti.

ÇİN VE KUZEY KORE ARASINDA GERİLİM

USS Carl Vinson Uçak gemisi ve diğer donanma kuvvetlerini bölgeye gönderen ABD'nin Güney Kore'yle yaptığı askeri tatbikat ve Kuzey Kore'nin nükleer silahlarını kullanmaktan çekinmeyeceğini söylemesi sonrası bölgede artan gerginlikte yeni bir boyut Kuzey Kore ile Çin arasında yaşanan gerginlik.

Kuzey Kore, Çin'in Pyongyang yönetimine yönelik daha sert yaptırımları hayata geçirmekte ABD ile anlaşmasına sert tepki gösterdi.

Resmi haber ajansı KCNA'nın açıklamasında "Çin Kuzey Kore-Çin ilişkilerinin temelini yıkacak olan sorumsuzca eylemin neden olabileceği ölümcül sonuçlar üzerinde daha iyi düşünmeli" dedi.

Çin Dışişleri Sözcüsü Geng Shuang ise "Çin'in Kuzey Kore ile iyi komşuluk ve dostluk geliştirme poziyonu tutarlı ve nettir" ifadelerini kullandı.

KİM JONG-UN GÜNEY KORE'YE 'SALDIRI PLANINI İNCELEDİ'

Diğer taraftan Güney Kore haber ajansı Yonhap, Kim Jong-un'un dün Güney Kore'ye bağlı Yeongpyeong adası yakınındaki Mu ve Jangjae adacıklarında bulunan askerleri ziyaret ettiğini ve burada 'bir saldırı planını incelediğini' duyurdu.

Kuzey Kore gazetesi Rodong Sinmun da Kim Jong-un'un askerlerle fotoğraflarını yayınlayarak Kuzey Kore liderinin buradaki askerlere "emir verildiğinde düşmanın omurgasını kırmak için tetikte olmalarını söylediğini' yazdı.

Adacıklardaki askerlerin bir dizi top ve füze fırlatma silahlarına sahip olduğu sanılıyor. Yonhap, Kuzey Kore'nin 2010'da Yeongpyeong adasını bombalaması sonucu 4 kişinin öldüğünü de belirtti.

Haber Ara