Dolar

32,5825

Euro

34,7950

Altın

2.511,68

Bist

9.693,46

Kuveyt Yemen'in barışına çalışıyor

Kuveyt'te toplanan tarafların Yemen'deki iç savaşa çözüm arayışı bulmak için çalışıyor...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-10 06:36:44

Kuveyt Yemen'in barışına çalışıyor

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Kuveyt'te Yemen krizine çözüm bulunması çerçevesinde siyasi, insani ve güvenlik alanında kurulan üç komitenin toplantısının başladığı bildirildi.

Müzakereleri izleyen kaynaklardan alınan bilgiye göre, hükümet ve Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih'in yanlılarını temsil eden heyetler, 2 gün aradan sonra Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'in çabaları neticesinde müzakere masasına yeniden dönmeye karar verdi.

Üç komitenin çalışmalarına başlanması konusunda anlaşma

BM Temsilcisi Ahmed'in hükümeti temsil eden heyetin başkanı Abdulmelik el-Mihlafi ile bir araya geldiğini, görüşmede siyasi, insani ve güvenlik alanında kurulan üç komitenin çalışmalarına başlanması konusunda anlaşmaya varıldığını ifade eden kaynaklar, Husilerin katılmaması nedeniyle dün ertelenen güvenlik, siyasi ve insani süreçleri değerlendirecek olan komitelerin toplantısının da bu akşam başladığını aktardı.

Bu arada Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah Halid el-Hamed es-Sabah'ın da müzakere sürecinde yaşanan aksamanın giderilmesi amacıyla müzakere heyetleriyle bugün ayrı ayrı görüşmeler yaptığı ve tarafları müzakere sürecine dönmeye ikna ettiği kaydedildi.

"Hükümet heyeti sunulan her öneriyi kabul etti"

Görüşmede Mihlafi'nin müzakereler için bir zaman diliminin belirlenmesinin, güven inşa edilmesinin, tutukluların serbest bırakılmasının, 11 Nisan'da yürülüğe giren ateşkese bağlı kalınmasının önemine vurgu yaptığı belirtildi.

Mihlafi, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yayımladığı açıklamada da hükümet heyetinin müzakerelerde ilerleme sağlanması için sunulan her öneriyi kabul ettiğini duyurdu.

Yemenli taraflar arasındaki doğrudan görüşmeler, Husilerin, geçen perşembe varılan anlaşmanın uygulanmasını ve gündemin görüşülmesini reddetmesi nedeniyle BM Temsilcisi Ahmed tarafından önceki gün askıya alınmıştı.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı.

Haber Ara