Dolar

32,3645

Euro

34,9629

Altın

2.325,59

Bist

9.127,66

Kuş tüyü sanatı unutulmaya yüz tuttu

Kuş tüyü sanatı birkaç ustanın dışında kimsenin bu işi yapmamasından dolayı unutulmaya yüz tuttu. Usta eller, kuş tüyünden inanılmaz tasarımlar oluşturuyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-13 08:53:42

Kuş tüyü sanatı unutulmaya yüz tuttu

Unutulmaya yüz tutan kuş tüyü sanatı, bugün onu hala büyük bir heyecanla icra eden birkaç ustasının emeğiyle hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Modanın başkenti Paris, bu el sanatının da yüzyıllar boyu en başarılı örneklerinin bulunduğu yerdi. Bugün Paris'te kuş tüylerini birer sanat eserine dönüştüren ustaların sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor.

Eric Charles Donatien, Paris'te tüy sanatının yaşayan son ustalarından biri. Kariyerine kuş tüyü tasarımı deyince akla gelen ilk moda evlerinden Maison Lemarié'de başlayan Donatien, bugün Paris'in 11. bölgesinde kendi atölyesinde çalışıyor. Paris mimarisiyle uyum içindeki küçük ve sevimli atölyede çok sayıda lüks marka için el yapımı şaheserler üretiyor.

Donatien'in eserleri iç mimariden farklı moda ve mücevher tasarımlarına çok farklı sektörlerde kullanılıyor.

Hint ve Karayip kökenli tüy ustası işini sadece elleriyle değil aynı zamanda aklı ve kalbiyle de yaptığını ifade ediyor.

"Bu işi yaparken ellerinizi kullanıyorsunuz. Aklınız ellerinize yol gösteriyor. Kalbiniz eserin duygusal ve hassas olmasını sağlıyor." diyen Donatien, "Değerli el sanatlarının duygulardan arındırılarak yapılabileceğine inanmıyorum." diyor.

Sadece kendiliğinden düşen kuş tüylerini kullanan sanatçı birer sanat eserine dönüştürdüğü tüylerin önemli bir bölümünün dünyanın farklı yerlerinde bulunan hayvanat bahçelerinden kendisine bağışlandığını ifade ediyor.

Chanel, Dior, Yves Saint Laurent ve Jean Paul Gaultier gibi büyük moda evleriyle çalışan tüy ustası, bu sanatla uğraşan kişi sayısının her geçen gün azalmasının arkasındaki nedenin ise ekonomik olduğunu kaydediyor. "Bu el sanatına yeniden hak ettiği değeri vermeliyiz." diyen Donatien, "Eğer ekonomik olarak gereken değeri biçmezsek, bu sanat yok olacak." uyarısında bulunuyor.

Donatien, Venedik'te düzenlenen Homo Faber Avrupa'nın En İyileri: El Sanatları ve Zanaatkarlar Sergisi'ne katılmaya hak kazanan ender sanatçılardan da biri.

VİDEO HABER

Alman gazetecinin 'soykırım belgesi' sorusu BM yetkilisini sinirlendirdi

Haber Ara