Dolar

32,5870

Euro

34,7932

Altın

2.508,17

Bist

9.693,46

Kurul Kalesi açık hava müzesine dönüştürülecek

Kurul Kalesi açık hava müzesine dönüştürülecek

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-24 15:41:31

Kurul Kalesi açık hava müzesine dönüştürülecek
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu Kurul Kalesi'ni açık hava müzesi olarak değerlendirmeyi planladıklarını söyledi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010'dan bu yana arkeolojik kazıların sürdüğü Ordu Kurul Kalesi'nin adınının yaklaşık 3 hafta önce bulunan 2 bin 100 yıllık ana tanrıça Kibele heykeli ile daha fazla duyulduğunu anlattı.

Kalenin bir anda Karadeniz'in en çok ziyaret edilen yerlerinden biri haline geldiğine dikkati çeken Yılmaz, yaklaşık 20 bin kişinin kazı alanını görme imkanı bulduğunu kaydetti.

Yılmaz, "Doğu Karadeniz'in ilk arkeolojik kazılarından birinin yapıldığı Ordu Kurul Kalesi'ni açık hava müzesi olarak değerlendirmeyi planlıyoruz. Bunun için de çalışmalara başladık." dedi.

Kaledeki kazı çalışmaları için bu yıl bir milyon lira ödenek ayırdıklarını hatırlatan Yılmaz, şu bilgileri paylaştı:

"Daha önceki yıllarda burada devam eden kazı için yıllık ayrılan bütçe 50 bin lirayı geçmiyordu ancak bu yıl Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak buranın kazılması için bir milyon lira ödenek ayırdık. Böylelikle kazıların daha erken bitirilmesi hedeflenmektedir. Arkeolojik kazılar ne kadar erken biterse burayı daha kadar erken müzeye dönüştüreceğiz."

Yılmaz, kazıların tamamlanması için Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt ve ekibinin ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığını belirterek, Şenyurt ve ekibine teşekkür etti.

Kurul Kalesi'nde devam eden kazılarda şu ana kadar çok sayıda eserin gün yüzüne çıkarıldığına dikkati çeken Yılmaz, "Hiç şüphesiz bu eserlerin en önemlisi yaklaşık üç hafta bulunan ana tanrıça Kibele heykeli idi. Pontus Kralı 6. Mithridates dönemine ait olduğu belirlenen mermerden heykel ve yılın en önemli arkeolojik buluntusu. Kazı ekibi çok iyi bir performans göstererek Türkiye'nin en önemli hatta 2016 yılının en önemli arkeolojik tarihi eserini gün yüzüne çıkardı. Kendilerine bir kez daha bölge halkı adına teşekkür ederiz" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara