Dolar

32,6000

Euro

34,7355

Altın

2.498,92

Bist

9.524,59

Kurtulmuş'tan 'laiklik' açıklaması

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 'Türkiye'de laiklikle ilgili olan mesele malesef Türkiye'de laikliğin 'laikçilik' şeklinde uygulanmasıdır.' dedi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-26 17:23:58

Kurtulmuş'tan 'laiklik' açıklaması

AA'nın haberine göre, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Habertürk Televizyon kanalında katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, soruları yanıtladı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklikle ilgili açıklamalarının sorulması üzerine Numan Kurtulmuş, çok kuvvetli laiklik geleneklerine sahip ülkelerin olduğunu, bu ülkelerin anayasalarında "Bu ülke laik bir ülkedir" tanımının yer almadığını belirtti.

Konunun teorik olarak hukukçuların yaptığı tartışmalar arasında yer aldığını ifade eden Kurtulmuş, "Şu anda AK Parti tarafından hazırlanmakta olan anayasa çerçevesinde bu konu gündeme gelmiş, tartışılmış değildir. Türkiye'de laiklikle ilgili olan mesele ise maalesef yıllardır Türkiye'de laikliğin çok yanlış bir şekilde 'laikçilik' şeklinde uygulanmasıdır. Laikliğin, milletin inançlarıyla, değerleriyle, hayat tarzlarıyla, düşünceleriyle, felsefeleriyle kavga eden ve onlar üzerinden baskı kuran bir devlet görüşü haline dönüştürülmesidir." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Zarar veren laikçilik örnekleri verebilir misiniz?" sorusu üzerine, memlekette yıllardır insanların başörtüsü üzerinden büyük bir zulme tabi tutulduğunu, başörtüsüyle insanların kamu görevlisi, üniversite ve lise öğrencisi olmalarının "laik sistemin ruhuna zarar verir" diye engellendiğini anlattı.

 "Anayasa gündeme geldiğinde tartışılması son derece doğal"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "AK Parti'nin laiklik çizgisinde bir değişiklik mi var?" şeklindeki soru üzerine, böyle bir çizgi değişikliği olmadığını bildirdi.

Sekülerizmin Türkçe'ye laiklik olarak tercüme edildiğini, tüm bu konuşulanların da tercüme kavramlar olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Tercüme ederken sadece dilimize tercüme edilmiş kavramlar demiyorum. İçinden çıktıkları toplumun sosyal şartlarını anlayarak üzerinde durmamız gereken şeydir. Burada özellikle durmamız gereken şey şudur. Laiklik dinin, dini duygu ve yaşantıların toplumdan uzaklaştırılması, toplumun dışına itilmesi şeklinde asla anlaşılmamalıdır. Asla uygulanmamalıdır. Bu anayasa tartışması bir fırsat olarak görülebilir. Bu anlamda bu uygulamanın, bu düşüncenin iyi bir şekilde tanımlanmasıyla birlikte bu toplumdaki farklı inançların bir arada yaşamasının da anayasal teminatı olması da sağlanmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, "TBMM Başkanı Kahraman'ın söylemi bireysel olarak mı değerlendirilmeli yoksa, AK Parti'nin de ortamı yoklama açıklaması olarak mı algılanmalı?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"İsmail Kahraman, son derece tecrübeli, ne söylediğini bilen birisidir. Bu söylediklerini tesadüfen ya da toplumda birtakım tartışma ortamları ortaya çıksın diye söylediğini zannetmiyorum. AK Parti bunu konuşmasa da Sayın Kahraman bu konuyu tartışmasa da zaten bu konu anayasa gündeme geldiği bir ortamda tartışılması son derece doğal bir konudur. Biz konuyu Meclis Başkanımızın kendi bireysel görüşü olarak görüyoruz. Partinin görüşü değildir. Anayasa Komisyonu çalışmalarında, parti olarak yaptığımız çalışmalarda gündeme gelmiş bir konu değildir. Anayasanın tartışıldığı bir ortamda böyle bir konunun da temel konulardan birisi olarak tartışılması kadar da tabii bir durum yok."

Haber Ara