Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Kurtulmuş: Alevi-Sünni tuzağına düşmeyelim

Numan Kurtulmuş, Halep'te yaşananlar sonrası gündeme gelen Alevi-Sünni çatışması tartışmalara yönelik açıklama yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-16 10:16:32

Kurtulmuş: Alevi-Sünni tuzağına düşmeyelim

TİMETURK | HABER MEREZİ

Hürriyet Yazarı, Murat Yetkin, Muş Malazgirt Üniversitesi öğretim üyesi Abdülkadir Şen'in alevilerle ilgili ifadleerini Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a sordu.

Kurtulmuş, şunları söyledi:

“Son günlerde sosyal medyada bu ayrımı öne çıkaran yönde lisan kullananlar olduğunu benim de dikkatini çekiyor. Bunu yanlış buluyorum. Türkiye'de de herkesin kullandığı dile dikkat etmesi lazım. Anadolu topraklarında biz hep dikkatli olduk, olmak zorundayız. Bizim için Hacı Bayram Veli ile Hacı Bektaş Veli arasında bir fark yoktur. Bu toprakların Alevileri, Sünnileri hep birdir. Türkiye'de geçmiş dönemlerde bizi sağ-sol diye, Sünni-Alevi diye bölmek isteyenler oldu. Kahramanmaraş, Sivas, Erzincan olayları yaşandı. Şimdi aynı karanlık odaklar yeniden devreye girmeye çalışıyor. Hepimizin vatanseverlik ruhuyla konu komşumuza sahip çıkmamız lazım. Bizi birbirimize saldırtmak isteyenlere dur dememiz, izin vermememiz lazım. Şu anda Halep'te feci bir insanlık dramı yaşanıyor. Türkiye, Rusya ile birlikte orada sıkışıp kalmış sivilleri kurtarmak için bir planı uygulamaya çalışıyor. Ama bazı örgütler buna izin vermemek için sabotajlara kalkışıyor. Masum sivillerin oradan çıkartılmasına izin verilmemesi şu ya da bu inancın değil, insanlığın bittiği noktadır. Biz sınırlarımız dışında Haşdi Şaabi ile DEAŞ arasında fark gözetmiyoruz. Çünkü ne DEASH Sünnileri, Ne Hashdi Şaabi Şiileri temsil ediyor, nasıl PKK Kürtleri temsil ediyor demiyorsak; hepsinin yaptığı terör eylemlerine de karşıyız.Sınırlarımız dışındaki mezhep çatışmasını dindirmeye çalışırken sınırlarımız içinde bu oyuna gelmememiz lazım.

Oynanan büyük oyunu görmek lazım... Bundan bir asır önce bu bölgenin insanlarını sınırlarla böldüler. Şimdi yeni bir Sykes-Picot oyunu sahneleniyor. Yine insanları birbirlerine düşürüp bölmeye çalışıyorlar. Bu defa bölme işlemini iki fay hattı üzerinden yapmaya çalışıyorlar: Birincisi, mezhep ayrımıdır. İnsanları Sünni, Şii, Alevi diye kamplara ayırmaya, bu yüzden birbirlerine düşürmeye çalışıyorlar. İkincisi, etnik ayrımdır. İnsanları Arap, Kürt, Türkmen kimliklerine göre ayırıp birbirlerine düşürmeye çalışıyorlar.

İşte bu oyuna düşmemek lazım…”

ABDÜLKADİR ŞEN NE DEMİŞTİ?

Şen şunları söylemişti:

“Suriye direnişi başarısız olursa. Anadolu'da Şah İsmail'in mezhepçi vahşileriyle yaşanacak. Herkes hesabını buna göre yapsın. Madem onlar, “Şahlaştı”, öyleyse “Yavuzlaşacak."

Babası Metin Altıok'u 1993'te Madımak saldırısında kaybeden CHP milletvekili Zeynep Altıok konuyu Meclis'e taşımıştı.

Haber Ara