Dolar

32,6007

Euro

34,8106

Altın

2.490,34

Bist

9.468,33

'Kürtler, Suriye'de daha fazla mı söz sahibi oluyor?'

İngiliz Financial Times gazetesi, Suriye’nin Türkiye sınırındaki Tel Abyad kentini IŞİD'den alan YPG’nin bu stratejik zaferinin, Kürtleri bölgesel güç oyununun merkezine koyduğunu öne sürdü.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 12:30:24

'Kürtler, Suriye'de daha fazla mı söz sahibi oluyor?'

PKK bağlantılı Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı Halk Savunma Güçleri'nin (YPG) hayati önem taşıyan rollerinin ileride Suriye'nin geleceği hakkında daha fazla söz sahibi olacaklarına işaret ettiğini savunan FT'nin Erika Solomon, Geoff Dyer ve Piotr Zalewski imzalı haberinde şu ifadeler kullanıldı:

'ŞU AN IŞİD'LE EN İYİ YPG SAVAŞABİLİR'

"Kürtlerin Tel Abyad'daki ani zaferlerinin bir nedeni de şanstı. IŞİD militanları, ABD öncülüğündeki koalisyonun hava operasyonları üzerine, beklenenden daha erken geri çekildiler. Ancak Kürtlerin bu avantajdan yararlanabilmesi ve bölgeyi süratle kuşatması ve ardından ele geçirmesi, YPG'nin IŞİD'le mücadelede en başarılı kuvvet olabileceği hissini uyandırdı."

Irak ordusunun ‘sinirleri yıpranmış askerler, savaşan güçlerin çatışan gündemleri ve askerlerin art arda geri çekilmesi' nedeniyle ilerleyemezken, YPG'nin şu an örgütle savaşabilecek en iyi güç olarak göründüğünü vurgulayan FT, “On yıllardır Arap çoğunluğun kenarında duran Kürtlerin ülkenin geleceğinde daha fazla söz sahibi olacağı anlamına da geliyor" mesajı verdi.

'ÖZERK KÜRT BÖLGESİ KABUL EDİLMEZSE SURİYE BÖLÜNÜR'

Gazeteye konuşan Royal United Services düşünce kuruluşundan Michael Stephens, "Bu Suriye için önemli bir dönüm noktası. İleride kurulacak herhangi bir Suriye devleti tamamen özerk bir Kürt bölgesini kabul etmek zorunda. Yoksa devlet parçalara ayrılabilir. Şu an sahada Batılı hava güçleri tarafından meşru kılınan bir oluşum var ve bu durum engellenemez bir ayrılığa doğru ilerliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan FT, ABD yönetiminin resmi olarak Kürtlerin daha fazla özerklik elde etmesinden yana olmasa da Kürtler ve Arapların, ABD yönetiminin ılımlı yaklaşımını yeşil ışık olarak yorumladığını yazdı:

"Şimdiden YPG'nin rolü Suriye muhaliflerinde kızgınlık yaratıyor. Suriyeli muhalifler YPG'yi Arap köylerinde etnik temizlik yapmakla suçlamıştı ve YPG bu suçlamaları reddetmişti. Komşu ülke Türkiye ise kendi Kürt toplumunun özerklik isteğinden endişeleniyor ve temkinli yaklaşıyor. İroniktir, YPG'nin liderleri, PKK'nın deneyimli üyeleri. Şimdi kendi evlerinde savaşıyor, Türkiye'de PKK'nın 30 yıl sürdürdüğü ayrılıkçı gerilla savaşının tecrübelerinden faydalanıyorlar."

TEPAV: YPG ALTERNATİF OLAMAZ

Gazeteye konuşan diğer bir kaynak olan Ankara merkezli düşünce kuruluşu TEPAV'dan Nihat Ali Özcan, YPG'nin daha geniş bir kuvvet yaratmak için alternatif olamayacağını söyledi. Özcan "Eğer etkinizi artırmak istiyorsanız, yerel halkı kontrol edecek bir strateji bulmanız gerekiyor" diyor.

'EN FAZLA CERABLUS'A DAYANABİLİR'

Öte yandan haberde Kürtlerin en fazla Cerablus'a kadar ilerleyebileceği, ancak Rakka'ya ilerlemeleri için koalisyonun Türkiye, Suriyeli muhalifler ve YPG ile sıkı bir pazarlığa girmesi gerektiği belirtildi.

Haber Ara