Dolar

32,3641

Euro

34,9637

Altın

2.325,57

Bist

9.079,97

Kürt yönetimi kurtuluş yolu arıyor

IŞİD faktörü ve küresel ekonomik krizin etkisini iyice hissetmeye başlayan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, kurtuluş yolu arıyor. Hükümet, petrol şirketlerinin tekliflerini değerlendiriyor

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-01 16:14:34

Kürt yönetimi kurtuluş yolu arıyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Meclisi Doğalgaz ve Petrol Komisyonu Başkan Yardımcısı Dilşad Şaban, bölgede yaşanan ekonomik krizin çözülmesi için uluslararası bazı petrol şirketlerin bir yıllık bütçeyi satın alacakları petrol ürünleri karşılığında peşin ödeme sözü verdiklerini belirtti. Şaban, “Petrolümüzü almak isteyen bazı şirketler, 6 aylık ödemeyi peşin yapmak istiyorlar” dedi.

Erbil yönetimi, Irak'ta IŞİD şiddeti nedeniyle derinleşen ekonomik krizi çözmenin yollarını arıyor. Bağdat ile ilişkilerini koparmadan petrolünü satıp memurlarının maaşlarını ödeme hesapları yapan IKBY Hükümetine, merkezi yönetim bugüne kadar net bir cevap vermedi. Bu sebeple farklı arayışları hızlandıran IKBY, tekrar kendi petrolünü satmanın yollarını zorlamaya başladı.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Meclis Doğalgaz ve Petrol Komisyonu Başkan Yardımcısı Şaban, Bağdat'ın cevabını bekledikleri için şimdiye kadar bağımsız bir şekilde petrol satmadıklarını söyledi.

Şaban, günlük olarak gönderdikleri 650 bin varil petrolün satışından elde edilecek gelirin aylık 900 milyon dolar olduğunu belirterek, "Kürt bölgesi bu miktarla memur maaşlarını rahatlıkla karşılayabilir. Petrolümüzü almak isteyen bazı şirketler, 6 aylık parayı peşin verebileceklerini ve Kürdistan bölgesinin bir yıllık bütçesini temin edebileceklerine dair söz veriyorlar" ifadelerini kullandı.

"ABD VE BM'NİN DE GÜVENİ KALMADI"

ABD ve BM'nin anlaşmanın 3'üncü tarafları olarak gelinen noktada Kürt hükümetini desteklediklerini ifade eden Şaban, "Kürdistan bölgesi, ABD'nin talebi üzerine anlaşmayı 2 kere uzattı ve İbadi hükümetine mühlet tanıdı. Kürdistan bölgesi, İbadi'nin sorunları çözmesini istiyor. Buna dair iyi niyetini de ortaya koydu. Fakat herhangi bir adımın atıldığına henüz şahit olmadık. ABD ve BM, Bağdat'taki siyasi algının henüz değişmediğine kanaat getirmiş durumda. Bu taraflar, yeni hükümetin de eskileri gibi devam edeceğini ve değişmeyeceğini düşünüyor. O nedenle Kürdistan bölgesinin petrol siyasetini dolaylı olarak destekliyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi'nin Erbil'e yaptığı son ziyaretten sonra Bağdat hükümetine son bir defa daha mühlet tanıdıklarını ifade eden Şaban, "Şayet Irak hükümeti önümüzdeki ayın 15'ine kadar resmi bir cevap vermezse, Kürdistan bölgesi SOMO'ya petrol teslim etmeyecek. O taktirde petrolümüzü dünya piyasalarında kendimiz satacağız" şeklinde konuştu.

Erbil yönetiminin petrol satmasının önünde herhangi bir engelin bulunmadığını dile getiren Şaban şunları kaydetti:

"Bizim petrol satmada bir sıkıntımız yok. Top şu an Bağdat'ın sahasında. Irak hükümeti, daha önce aleyhimizde açtığı davaların hepsini kaybetti. Irak'ın açtığı davalardan sonra petrolümüze daha fazla müşteri çıktı. Biz sadece anlaşmanın uygulanmasını bekliyoruz. Yoksa petrol rahatlıkla satabiliriz."

"1 MİLYON VARİLE ÇIKABİLİR"

Anlaşmanın bozulması durumunda zararlı çıkacak tarafın Bağdat olacağını öne süren Şaban, "Çünkü Bağdat, Kürdistan bölgesi olmadan Kerkük petrolünü satamaz. Kürdistan bölgesi de Kerkük'ün ihtiyaçlarını karşılamak için mecburen kentin petrolünü satacaktır" diye konuştu.

Erbil'in 2 Aralık 2014'te yapılan anlaşmaya bağlı kaldığını ve hali hazırda günlük 650 bin varil petrolü ihraç ettiğini aktaran Şaban şu ifadeleri kullandı:

"Kerkük petrolünden günde 150 ila 200 bin varil üretiliyor. Kürdistan bölgesi ve Kerkük petrolünün miktarı yaklaşık 850 bin varile ulaştı. Kısa bir süre içinde Kürdistan bölgesinin ürettiği petrolün günlük 1 milyon varile çıkabileceğini söyleyebilirim."

BÜTÇENİN ÇOĞU MAAŞLARA GİDİYOR

IKBY Parlamentosu Ekonomi ve Maliye Komisyonu Başkanı İzzet Sabir ise Kürdistan bölgesinin başka yollarla para bularak ekonomik krizini çözmesi halinde herhangi bir ipotek altına girmeyeceğini söyledi.

Sabır, Kürdistan Hükümeti Maliye Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre 2014 bütçesinin 14 trilyon dinar (yaklaşık 11 milyar dolar) olduğunu vurguladı.

Sabır şunları söyledi: “Bu 11 milyar doların 6 milyar 200 milyon doları iç gelirlerimiz  ve petrol satışından elde ettiğimiz miktar, geri kalan 4 milyar 800 milyon dolar da Bölgemizin şirketlere  ve bazı yabancı bankalardan aldığı borçtur. İlk defa Kürdistan bölgesi Irak merkezi hükümetinin bütçesini göndermemesi nedeniyle borçlandı. Normalde Bağdat'ın bize göndermesi gereken miktar 17 milyar dolardı. Ancak Bağdat bize sadece bir milyar 500 milyon dolar gönderdi.”

Ekonomi ve Maliye Komisyonu Başkanı Sabır, bütçenin yüzde 65'nin maaşlara yüzde 15'nin belediye ve valiliklere geriye kalan yüzde 20'sinin de yatırım projelerine harcandığını sözlerine ekledi.

Bütçenin yüzde 17'si Erbil'in hakkı

Irak anayasasına göre yıllık bütçenin yüzde 17'sinin IKBY hükümetine gönderilmesi gerekiyor. Ancak Erbil-Bağdat yönetimi arasında yaşanan petrol sevkiyatı konusunda merkezi yönetim Kürt bölgesinin bütçesini göndermemeye başladı.

Bunun üzerine 2 Aralık 2014 tarihinde Erbil-Bağdat arasında petrol sevkiyatı anlaşması sağlandı. Ancak anlaşmaya rağmen Bağdat, Erbil'in ödeneğini göndermiyor. Bunun üzerine sürekli karşılıklı açıklamalar yapılıyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara