Dolar

32,5214

Euro

34,8534

Altın

2.428,24

Bist

9.645,02

Kürt yazarın iltica başvurusu kabul edildi

Yeni Zelanda, Rojhılatlı Kürt yazar ve mülteci Behrouz Boochani’nin iltica başvurusunu kabul etti. Avustralya’nın Manus Adası’ndaki göçmen kampında altı yıl boyunca tutulan Boochani, 13 Kasım 2019’da serbest bırakılmıştı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-26 08:32:49

Kürt yazarın iltica başvurusu kabul edildi

Yeni Zelanda Göçmenler Ofisi, hükümetin ünlü Kürt yazar Behrouz Boochani'nin iltica başvurusunu kabul ettiğini açıkladı.

Açıklamada, Boochani'nin mültecilik haklarından yararlanabileceği belirtildi.
Yeni Zelanda medyasında yer haberlerde, Boochani'nin doğum günü olan 23 Temmuz'da mültecilik hakkı elde ettiği ifade edildi.
Avustralya'nın Manus Adası'ndaki göçmen kampında altı yıl boyunca tutulan Boochani, 13 Kasım 2019'da serbest bırakılmıştı.
Boocahni, Rojhılat'ta yaptığı haberler nedeniyle İran rejimi tarafından hedef haline getirilmiş ve 2013'te bir botla, Hint Okyanusu'ndan Avustralya'ya ait olan Christmas Adası'na kaçmıştı. Ancak burada, Avustralya'nın dünya çapında nam salmış göçmen politikalarının esiri haline geldi.
2013 yılının Ağustos ayında, Pasifik Okyanusu'ndaki Manus Adası'na transfer edildi. Buradaki göçmen merkezinde 2 bin 269 gün geçirdi ve hazırladığı raporlar, gizlice çektiği görüntüler, The Guardian gazetesi için yazdığı makaleler ve Whatsapp'ı kullanarak kaleme alabildiği bir kitapla, Manus Adası'nda hapsolmuş göçmenlerin sesini dünyaya duyurdu.
Boochani, Manus'ta tutulduğu altı yıl boyunca arkadaşlarının gardiyanlar tarafından öldürülmesine, bazılarının tıbbi yetersizlik nedeniyle yaşamını yitirmesine, bazılarının akıl sağlığının bozulmasına ve intihar etmesine tanık oldu. Kendisi iki defa işkence gördü; göçmenlerin açlık grevini dünyaya duyurduğu için sekiz gün hapse atıldı.

‘Gazetecilik benim görevim' diyerek
hayatını tehlikeye atmıştı

Bu süreçte gazetecilikten vazgeçmeyen Boochani, ürettiği haberlerle Avustralya'nın katı göçmen rejiminin bir nebze olsa da yumuşamasında büyük rol oynadı. Boochani 2015 yılında, “Ben bu yerde de hâlâ gazeteciyim. Bu benim işim, benim görevim” demişti.
Behrouz Boochani, 2018'de İtalya'da yayın yapan Intirnasional Dergisi tarafından uluslararası gazetecilik ödülünü almıştı.
23 Temmuz 1983'te Rojhılat'ın İlam kentinde dünyaya gelen Behrouz Boochani Avusturya'nın Manus Adası'ndaki mülteci kampındaki yaşam koşullarına ilişkin hazırladığı raporlar dolayısıyla uluslararası gazetecilik ödülü almıştı. Boochani o dönem Manus Adası'nda bulunduğu için ödül törenine katılamamıştı.
Boochani, mültecilerin yaşam koşullarına ilişkin raporlar hazırlamanın yanı sıra mültecilerin yaşamına ilişkin “Dağlardan başka dost yok”  adında bir de İngilizce kitap yazmıştı.

Avusturalya Ulusal Biyografi Ödülü'ne layık görüldü

Avusturalya South Wels Ulusal Kütütphanesi 2019 yılının Ağustos ayında, Kürt yazar Behrouz Bochani'yi, “No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison” (Dağlardan başka dost yok: Manus cezaevinden notlar) isimli kitabı nedeniyle Ulusal Biyografi Ödülü'ne layık gördü. 

Kaynak: Rûdaw

Haber Ara