Dolar

32,5237

Euro

34,7990

Altın

2.421,97

Bist

9.740,31

Kürt taraflar, PKK’yı safların birleşmesini engellemekle suçladı

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanı Suud Molla, 'PKK herhangi bir siyasi ortaklığın Suriye'deki Kürt bölgelerindeki rolünü iptal edeceğinden kesinlikle emin. Bu nedenle görüşmelerin önünü kesmek için çabalıyor” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-10 11:10:17

Kürt taraflar, PKK’yı safların birleşmesini engellemekle suçladı

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanı Suud Molla, ENKS ile Demokratik Birlik Partisi (PYD) liderliğindeki Kürt Ulusal Birliği Partileri arasında siyasi bir anlaşmaya ulaşma çabalarının zorluklarla karşı karşıya olduğunu, 6 aydır devam eden ve daha karmaşık ikinci aşamaya geçen Kürt işbirliği görüşmelerine ilişkin şüpheleri derinleştirdiğini belirtti. İkinci aşama oturumlarının siyasi referans oluşturmak ve diyaloğu sürdürmede bir temel olarak yönetim, idarede ortaklık, koruma ve savunma konularını tartışmak üzere bu ay başlaması planlanmıştı.

Molla yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"PKK ve sistemi, herhangi bir siyasi ortaklığın Suriye'deki Kürt bölgelerindeki rolünü iptal edeceğinden kesinlikle emin. Bu nedenle görüşmelerin önünü kesmek için çabalıyor.”

Molla açıklamasında, PYD'yi ve Suriye Demokratik Güçleri'ni Kürdistan unsurlarını uzaklaştırmaları ve Suriye'deki işlerine müdahale etmeye izin vermemeleri için çağrıda bulundu. Molla sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“Onlara bu partinin üyelerinin uzaklaştırılması ve iç işlerimize karışmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledik. Ayrıca ABD'den ve Mazlum Abdi'den ENKS komutanının ve PYD ve kendisine bağlı Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tarafından kaçırılanların mevcut durumunu açıklamalarını istedik.”

PYD başkanlık heyeti üyesi Dar el-Halil ise geçen ayın sonunda yaptığı basın açıklamasında PYD-ENKS görüşmelerinin önünde engellerin olduğunu belirterek, “Yönetim, eğitim ve korumayla ilgili karşılaştığımız işin içinden çıkamadığımız bazı noktalar söz konusu. Karşı taraf farklı düşünüyor. Geçtiğimiz yıllarda kurulanları yok etme karşılığında herhangi bir partiyle anlaşmak istemiyoruz” diye konuştu.

Kürt Ulusal Konseyi liderleri ile bazı çekişme noktalarını koruduklarını vurgulayan Halil şu ifadeleri kullandı:

“Halkımızın kazanımlarını ve fedakarlıklarını korumak için güçlü bir şekilde korumaya çalıştığımız bazı noktalar var. Boşuna inşa edilen her şeyin gitmesi karşılığında bir anlaşma istemiyoruz. Düşüncemiz bazı noktalarda farklılaşıyor. Anlaşmazlık noktalarının üstesinden gelip bunları çözmeye çalışıyoruz. "

Öte yandan, Suriye Kürt İlerici Demokratik Partisi'nin (PDPKS) Politbüro üyesi Ahmed Süleyman yaptığı açıklamada siyasi referansın paylaşılması başta olmak üzere görüşmelerin birçok zorlukla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Diyalogların yürütüldüğü üslup ve yöntem istenilen amaca hizmet etmiyor. Yarı yarıya ilkesine bağlı olarak iki parti ile sınırlı kalıyor. Ortak bir çalışma paktıyla birleşen partimiz ve Kürt Ulusal Birliği Partileri de dahil olmak üzere Kürt hareketindeki büyük güçlerin ve partilerin dışlanması ve ikinci plana itilmesi söz konusu.”

Kürt müzakere taraflarının referans oranları konusunda farklı düşündüğünü ve sandalye paylaşılmasını öneren iki görüşün sunulduğunu belirten Süleyman, birinci görüşe göre tüm taraflara yüzde 40 paylaşılması, müzakere dışındaki taraflara ve bağımsızlara payın yüzde 20'sinin bırakılmasının teklif edildiğini belirtti. Diğer görüşe göre ise yarıya yarıya pay edilmesi ve tarafların siyasi partilerini ve kendilerine ayrılan koltuklarını dolduracak bağımsız şahsiyetlerini seçmesi fikri sunuldu. Süleyman açıklamasında, "Diyalogların kapsamlı olması gerekiyor ki istisnasız tüm partileri içine alan kapsamlı bir anlaşma üretilebilsin. Herhangi bir anlaşma Kürtlerin çıkarlarının korunmasını ve tehdit altındaki bölgelerinin güvenliğini ve istikrarını güvence altına almalı” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz Mayıs ayı ortasında Kürt güçleri arasında ilan edilen siyasi anlaşmaya atıfta bulunan Süleyman, görüşmelerin devam etmesinin Duhok Anlaşması'na dayandığını belirterek, "O dönemde iki parti arasında anlaşmaya varan partimiz ve Birlik Partisi'nin önemli bir rolü olduğu Duhok Anlaşması'nı diyaloglarına temel aldılar" dedi.

Kaynak: Şarkul Avsat

Haber Ara