Dolar

32,5105

Euro

34,8300

Altın

2.488,25

Bist

9.575,59

Kürt sorununda kapsamlı istişare dönemi

Yeni Şafak yazarı Abdulkadir Selvi bugünkü yazısında Kürt sorunu ve çözüm sürecini ele aldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-01 17:02:25

Kürt sorununda kapsamlı istişare dönemi

Yeni Şafak yazarı Abdulkadir Selvi bugünkü yazısında Başbakan Davutoğlu'nun, Mardine yapacağı ziyarete dikkat çekerek, "Başbakan'ın yeni döneme ilişkin çabası sadece bu ziyaretler değil, Kürt sorununun kılcal damarlarına ulaşılacak bir programı var" olduğunu belirtti. Kürt sorunu denilince İmralı ile ya da HDP'lilerle görüşme anlaşılıyor. PKK'nın silah bırakması ve terörün sonlandırılması için bu temaslar yapılabilir. Ama Kürt sorunu bundan ibaret olmadığını belirten Selvi, yeni sürecin bir istişare sürevi olduğunu dile getirerek, "Ancak uygulamaya dönüşecek bir süreç olacak. Bir yanda o nedenle yeni dönemde bölgeyi dinlemek, çözüm süreçleri geliştirmek ve yaraları sarmak için birbirine entegre adımlar zinciri olarak görmek mümkün" dedi.

Bir yandan terörle etkin bir mücadele yürütülürken diğer taraftan da Kürt sorununun çözümü konusunda adım atılıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu haftanın bir günü bölgede olacak. Davutoğlu ilk ziyaretini Mardin'e yapacak.

Başbakan'ın yeni döneme ilişkin çabası sadece bu ziyaretler değil, Kürt sorununun kılcal damarlarına ulaşılacak bir programı var.

Kürt sorunu denilince İmralı ile ya da HDP'lilerle görüşme anlaşılıyor. PKK'nın silah bırakması ve terörün sonlandırılması için bu temaslar yapılabilir. Ama Kürt sorunu bundan ibaret değil.

Yeni bir tartışma daha. Çözüm sürecinde yaşananlar yeniden gözden geçiriliyor. Özeleştiri yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da olayın güvenlik boyutunun ihmal edildiğine ilişkin değerlendirmeleri var. Bir özeleştiri de, “Çözüm sürecinde PKK ile sadece silahsızlanma konuşulmalıydı, demokratikleşmeyi de görüştük” şeklinde. Bunun yeni döneme yansımaları olacak.

Davutoğlu, akademisyen kimliğinin de etkisiyle sorunun tüm muhataplarıyla bir araya gelip çözümü birlikte olgunlaştırmayı tercih ediyor. Bu toplantılarda Kürt sorununun çözümü, PKK ve çözüm süreci konuşulacak.

Baştan altını çizmek istiyorum. Bu yeni bir çözüm süreci değil, kapsamlı bir istişare süreci.

PKK'nın şehir savaşlarıyla yaşanmaz hale getirdiği şehirlerin yaşanılır hale getirilmesi ve insanlarımızın rehabilitasyonu için hazırlanan master plana dayalı olarak bir eylem planı yapılacak. Başbakan'ın bölgede her hafta bir ili ziyareti ve görüşmeler ise ayrı bir kulvarda yürüyecek.

Başbakan'ın görüşeceği sivil toplum kuruluşlarını şöyle sıralamak mümkün:

1-Başbakan ilk olarak Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki barolarla bir araya gelecek. Hukukçuların değerlendirmelerini ve önerilerini alacak.

2-Terörün zarar verdiği kesimlerin başında iş dünyası geliyor. Çözüm süreciyle birlikte bölge canlanmış, yeni yatırımlar yapılması gündeme gelmişti. Çözüm sürecinin cazibe merkezi olan Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa gibi illerimiz terör nedeniyle kan ağlıyor. Sadece Habur sınır kapısından dolayı bölgenin zararı ölçülemeyecek duruma geldi.

3-Başbakan Doğu ve Güneydoğu'daki esnaf, sanayi ve ticaret odaları ile bir araya gelecek. Bölgenin ekonomik olarak röntgeni çekilecek, iş dünyasının önerileri alınacak.

4-Bölgenin çok güçlü bir STK deneyimi var. Hem ülke ve bölge sorunları konusunda duyarlılar, hem de sürekli fikir üreterek çözüm sürecine katkı yapmaya çalışıyorlar. Başbakan, STK'larla, birkaç grup halinde bir araya gelecek.

5- Yeni dönemin adı, çözüm süreci değil dedik. Adı istişare süreci de olsa ele alınacak konu Kürt sorununun çözümü, PKK ve çözüm süreci olacak. Ne zaman ki Kürt sorununun çözümü gündeme geldi, ilk olarak görüşlerine başvurulan kesim, aydınlar oldu.

Başbakan Davutoğlu, bu kez İstanbul Dolmabahçe'de aydınlarla çok geniş kapsamlı bir toplantı yapacak. Kürt sorunu konusunda sadece belli bir bakış açısına sahip aydınlar davet edilmeyecek. Milliyetçi, sosyalist, muhafazakar, liberal aydınlarla Kürt sorununun çözümü konuşulacak.


6-Başbakan, bölgede farklı partilerde, farklı görüşler altında siyaset yapmış farklı isimlerle bir araya gelip bölgenin siyasi aktörleriyle ayrı ayrı toplantılar yapacak. Böylece onların birikimlerinden yararlanmış olunacak.

Bu yeni bir çözüm ya da müzakere süreci değil dedik. Ama peki ne? Bir istişare süreci olacak. Ancak uygulamaya dönüşecek bir süreç olacak. Bir yanda o nedenle yeni dönemde bölgeyi dinlemek, çözüm süreçleri geliştirmek ve yaraları sarmak için birbirine entegre adımlar zinciri olarak görmek mümkün.

Bir yandan master plan yürüyecek, diğer yandan Başbakan Davutoğlu'nun gündemindeki konular.
Bu arada ziyaretler sırasında küçük sürprizler yaşanabilir. Örneğin uçaklarda Kürtçe anons, Başbakan'ın bölgeye ilk ziyareti sırasında gerçekleşebilir. Başbakan bölgeye giderken uçakta ilk Kürtçe anons yapılabilir.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Haber Ara